Ellen voedt zelf haar vleesbiggen op en het moment van slacht nadert

videoVarkens zien we nooit, behalve dan hun neuzen, die uit de transportvrachtwagen steken. We eten ze des te meer. De varkenssector ligt steeds meer onder vuur. Omdat onze verslaggeefster Ellen Willems wil weten wat ze echt eet, is ze sinds een half jaar varkenshouder. Het moment van slacht komt dichterbij. Hieronder haar verhaal. 

Volledig scherm
Ellen Willems bij de varkens die ze groot brengt. © Jan Ruland van den Brink

Ze krijgen een stroomstoot door hun kop. Als ze buiten bewustzijn zijn, steken ze de slagader in de hals door en bloeden ze leeg. Het is zoals het is. Iedereen die het vraagt, vertel ik dit verhaal. ‘Dus ze lijden niet?’ Dat, heel eerlijk, weet ik eigenlijk niet zeker. 

Eind mei is het, als ik de eerste big in mijn armen gedrukt krijg. Ze is rossig, wat beduusd van de rit in de transportwagen van de geboorteplaats Herwen naar Doetinchem en ze heeft haar ontbijt uitgekotst. Maar verder zijn de drie borgjes en het zeugje uitermate relaxed. Gaat goed komen‘’, roept de boer uit het raam als hij weg rijdt. Het voelt niet alsof ik er klaar voor ben. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.