Enige koffieplantage van Europa komt met eigen likeur

VideoDe Spaanse zon schijnt fel, maar de begroeiing in de tuin van de familie van Victor Lugo houdt veel stralen tegen. “De koffieplanten kun je beter niet blootstellen aan de directe zon”, legt Victor Lugo, eigenaar van de koffieplantage, uit terwijl hij ons door de enorme tuin rondleidt die naast koffie vol druiven, bananen, papaja’s, avocado’s en mango’s hangt.

Zijn familie ontdekte deze parel 200 jaar geleden in de Agaete vallei, in het noorden van Gran Canaria. Het bleek de enige plek in Europa die geschikt is voor het verbouwen van koffie. Het klimaat is een belangrijke speler, de vochtige lucht en jaarrond hoge temperatuur van minimaal 16 graden Celsius blijken cruciaal. Dankzij dit geschikte klimaat produceert alleen de familie van Victor Lugo al 3.000 tot 4.000 kilo koffie per jaar. En als je de andere families in de vallei meerekent kom je zelfs op 10.000 kilo uit. Inmiddels verkopen ze een groot deel aan toeristen die langskomen om de plantage te bezichtigen.

Volledig scherm

Het is duidelijk dat er veel passie in het werk gaat. In totaal 20 lokale koffieboeren, met jarenlange ervaring, houden zich dagelijks bezig met het verbouwen van het product. De vruchten die aan de bomen groeien worden handmatig geplukt, een intensieve en tijdrovende klus. “Het is belangrijk dat je de vruchten met de hand plukt,” vertelt Lugo, “als je dit door machines laat doen trekken ze de wortel eruit waardoor er geen nieuwe vruchten zullen groeien. Ook is het belangrijk om de vruchten op het juiste moment te plukken, en dat kunnen de boeren als beste inschatten.” Lugo zelf heeft er ook oog voor. Tussen het praten door schiet zijn blik af en toe richting een rijpe vrucht die hij zorgzaam plukt en in zijn zak laat glijden.

Volledig scherm

De koffiebonen hebben een unieke smaak. De ondergrond zit door het vulkanische landschap vol mineralen. Dit geeft de bonen een rijke smaak, met tonen van chocolade, rijp fruit en noten.

Trots

Victor drinkt de koffie graag puur, maar het bleek ook een goede combinatie met likeur. Liefhebbers van het drankje Licor 43 Original mixten het zo nu en dan met het zwarte goud. En zo ontstond het idee voor de nieuwe likeur: Baristo. Een diepdonkere likeur met de smaak en geur van de koffiebonen van de familie. ,,Wij zijn erg trots op de nieuwe likeur. Voor mij, mijn familie, en de mensen in Agaete is dit product fantastisch, omdat het de toekomst is van de vallei en onze koffie. Mijn vrienden, m’n familie, we drinken het allemaal.''

Quote

Mijn vrienden, m’n familie, we drinken het allemaal

Victor Lugo

Bij het ontbijt

Hoe de likeur de sterke karakteristieke koffiesmaak krijgt? De bonen worden in alcohol gelegd, zodat de smaak van de bonen wordt onttrokken. De infusie die hieruit voorkomt gaat in de likeur. Baristo heeft hierdoor een heldere, donkere gouden kleur en een lichte structuur. ,,Perfect voor ieder moment van de dag'', volgens Lugo. ,,Bij het ontbijt, de lunch, in de namiddag of als aperitief'', zegt Lugo met een knipoog. ,,Met name in combinatie met kaas, heel erg lekker.''

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.