Volledig scherm
© Shutterstock

Er zijn veel soorten hummus, maar wat is nou echte?

Nederland is dol op hummus. En we eten er ook steeds meer van. Het is alleen de vraag of de smeersels uit de supermarkt die naam verdienen, zo blijkt uit de uitzending van Keuringsdienst van Waarde van vanavond. 

Groothandel Termont en Thomaes maakte vorig jaar 700 ton kikkererwten klaar voor verwerking voor de Nederlandse markt, vertelt Heidi Vercraeye in de uitzending.

Een enorme berg peulvruchten, die aangeeft hoe verzot de consument is op de hummus. In de supermarkt en op de markt zijn heel veel verschillende soorten te vinden.

Maar echte hummus, wat is dat, vroegen de makers van de Keuringsdienst van Waarde zich af. Stel die vraag aan Israëliers, Turken, Marokkanen of Libanezen en het antwoord luidt iets in de trant van: een gerecht met gemalen kikkererwten erin. Er hoort sesampasta ofwel tahin in. Niet veel meer, behalve wat kruiden en specerijen. 

Variant

Volledig scherm
Enkele van de vele soorten humus die in Nederland te koop zijn. © Keuringsdienst van Waarde

Zo maakten de Marokkaanse marktkoopmannen van Deli Fresh Delicatessen ook hun hummus. Maar de Nederlander ontdekte het smeersel en nu hebben ze ook  een versie met gegrilde uien. En een pikante variant. En zelfs eentje met mango. 

In de supermarkten zijn nog veel meer soorten te vinden. Want voor veel Nederlanders is hummus een generiek woord dat bijna elk smeersel voor op brood of op een toastje kan zijn. 

Veel van die verschillende smaken, met meer dan alleen kikkererwten, komen uit Zaandam. Maza maakt hummus naar eigen zeggen ‘volgens authentiek recept en bereidingswijze’. Toch vallen die smaakjes zoals met pompoen, artisjok, zongedroogde tomaat, vijg & cranberry en groene curry niet overal in de smaak. 

Quote

Dit is een product dat mensen in het Mid­den-Oos­ten zouden afkeuren

Guy Mozes, oprichter van Sir Hummus

Het toppunt is misschien wel chocolade-hummus. Niet van de Maza-fabriek, maar een variant die Albert Heijn deze zomer introduceerde. Guy Mozes van Sir Hummus in Amsterdam reageert netjes als hij de exotische smaakjes ziet. Hij zegt niets lelijks over het zoete chocoladesmeersel, maar houdt het bij een onderkoeld: ,,Dit is een product dat mensen in het Midden-Oosten zouden afkeuren.’’ 

De hummus van Sir Hummus bevat alleen een naast kikkererwten en sesampasta weinig anders. Ook geen olie. Die zit volgens Mozes van nature in de sesampasta. Niet nodig om daar nog iets aan toe te voegen.

Hummus, zeker verse, bestaat uit maar weinig ingrediënten. Verslaggever Ersin Kiris belt tijdens zijn bezoek aan de Maza-fabriek naar zijn moeder, want de hummus smaakt anders dan die zij vroeger maakte.

Kiris vraagt zijn moeder om het recept. Want in de hummus uit Zaandam zit raapolie. Als hij ophangt, zegt hij tegen Felicia De La Houssaye, dat zijn moeder geen olie gebruikt. ,,Dat is dan het verschil. Wij vonden dit met onze raapolie het beste’’, reageert de Maza-marketingmanager. 

Vernederlandsen

Hoe authentiek het smeersel is, dat vraagt Kiris zich in alle ernst af. ,,Volgens Zaans recept, maar niet authentiek’’, vindt hij. De Maza-manager reageert ongemakkelijk. ,,Wij vernederlandsen het.’’

De uitzending van De Keuringsdienst van Waarde is donderdagavond 6 december om 20.25 uur op NPO3.

Ook lekker met kikkererwten is dit gerecht  met aubergine: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.