Volledig scherm
Zeewierburger van het Amsterdamse restaurant Dutch Weed Burger Joint. © Rink Hof

Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

Vegetarisch vlees mag van Brussel in de toekomst geen ‘hamburger’, ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ meer genoemd worden. Ook ‘groenteburger’ of ‘vegaworstjes’ zijn uit den boze. De termen zouden de Europese burger misleiden, meent het Europarlement.

Het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten werd gisteren met ruime meerderheid (25 tegen 6) aangenomen door de Landbouwcommissie van het Europese Parlement. Het vormde onderdeel van serie amendementen op het nieuwe EU-landbouwbeleid. 

Niet alleen vlees, ook zuivelproducten vallen eronder. Het voorstel schrijft namelijk voor dat plantaardige producten qua naam niet mogen verwijzen naar dierlijke producten. ‘Sojayoghurt’ kan straks dus ook niet meer, als het aan Brussel ligt.

‘Geen bewijs’

Belangenclub ProVeg International spreekt van een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en consumentenbelangen. ,,Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid’’, zegt directeur Veerle Vrindts. ,,Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten. Dit wordt bovendien duidelijk aangegeven aangezien het een belangrijk verkoopargument is.’’

ProVeg noemt de verwijzing naar vlees belangrijk voor consumenten ‘zodat zij weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten’. De belangenclub weet niet waar het voorstel vandaan komt, maar vermoedt uit de hoek van de vleesindustrie, die zich bedreigd zou voelen. ,,Door de snelle opkomst van plantaardig vlees, en straks die van kweekvlees, raakt vlees in een identiteitscrisis. Dat proberen ze nu op te lossen door woorden als ‘burger’ en ‘worst’ voor zich te claimen.”

Voorkomen

De belangenclub hoopt een definitief verbod te kunnen voorkomen. Nu de Landbouwcommissie het voorstel heeft aangenomen moet het gehele Europese Parlement er nog over stemmen. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen van eind mei. Bovendien moet er ook akkoord zijn met de Europese Commissie en de lidstaten.

ProVeg blijft tot die tijd lobbyen tegen het voorstel, samen met milieuclubs als Greenpeace, de European Vegetarian Union en BirdLife.

Volledig scherm
Vegetarische boterhamworst en kipworst. © ANP

Vegetarische Slager

Het is overigens niet de eerste keer dat namen als ‘vegaburger’ of ‘vegaworstjes’ onder vuur liggen. In Duitsland wilde minister van Landbouw Christian Schmidt eind 2016 de naam ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ verbieden. En in ons land vond keuringsdienst NVWA in november 2017 dat De Vegetarische Slager producten als ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ en ‘geroockte spekjes’ moest wijzigen. Die zouden de Nederlandse consument in verwarring brengen.

Na een storm van protest stelde de waakhond het zo niet bedoeld te hebben. De eis zou enkel op bepaalde misleidende teksten op de website van De Vegetarische Slager hebben geduid. 

Volledig scherm
Europarlementariërs in de plenaire zaal te Straatsburg © REUTERS

Kijk hier waarom vleeseters vegetariërs soms irritant vinden: