Exclusieve éclair van de patisserie wint het van de ordinaire slagroomtaart
De slagroomtaarten en soezen van de banketbakker zijn vervangen door de mille-feuille en een éclair van de patisserie. ,,We zijn van groot en veel naar klein en verfijnd gegaan”, zegt foodwatcher Anneke Ammerlaan.
Vroeger aten mensen alleen gebak bij speciale gelegenheden
Je vindt in de grote steden steeds meer patisseries die exclusieve tartelettes, chocoladeproducten of macarons verkopen. De hippe patissiers verdringen de banketbakker. ,,Supermarkten verkopen nu de soezen en slagroomtaarten, en er is een nieuw soort bakkers of patisserieën opgekomen”, zegt Ammerlaan. ,,In een echte patisserie wordt alles vanaf de basis zelf gemaakt. Dat proef je terug in de verfijnde smaken en spannende smaakcombinaties’’, zegt Kelly Koopmans, eigenaresse van patisserie Delicious Sweetness in Den Haag.
De trend van de patisserie is uit Frankrijk komen overwaaien. ,,In Frankrijk is op elke hoek van de straat een patisserie of banketbakker’’, zegt Koopmans. ,,In Nederland zie je dat mensen steeds bewuster met eten bezig zijn. Ze kiezen speciaal voor een product dat ze écht lekker vinden. Daarbij zie ik een verandering in de huidige generatie. Vroeger aten mensen alleen gebak bij speciale gelegenheden. De jongere generatie eet steeds vaker buiten de deur. Ze komen even ontbijten of halen wat op. Dat is hetzelfde bij een patisserie. Mensen willen graag genieten.’’
Trend
,,Ambachtelijke, mooie en eerlijke producten zijn gewoon in. Dat is een duidelijke trend’’, zegt Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum. Consumenten zijn daarnaast op zoek naar transparantie. Iedereen weet dat banket niet per se gezond is, maar dan kan er nog wel gewerkt worden met eerlijke producten, zoals volle melk en échte boter.’’
Vooral de werkende millennial eet veel, vaak en graag buiten de deur, blijkt uit cijfers van de FSIN FoodShopper Monitor 2019, een jaarlijks onderzoek naar consumenten en hun eetgedrag, dat deze week verscheen. Zij beschikken over de financiële mogelijkheden om dit te doen. Daarnaast is er een breder aanbod aan winkels die hun eigen brood en banketbakkersproducten maken, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral in grote steden als Rotterdam en Amsterdam nam het aantal banketbakkers in de periode 2015 -2017 sterk toe. Het aantal winkels dat niet zelf hun lekkernijen maakt is juist licht afgenomen.
,,Ondernemers die een patisserie beginnen, zijn vaak mensen zijn die een carrièreswitch hebben gemaakt, zegt Martijn Verkerk van de Nederlandse Brood- En Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Mensen laten zich omscholen, omdat ze een enorme voorliefde voor het ambacht hebben.”
Bakcultuur
De gemiddelde thuisbakker bakt geen ingewikkelde taartjes of macarons
,,Het mag allemaal weer wat meer kosten”, zegt Ammerlaan. ,,Je ziet dat mensen best 2,50 euro willen neerleggen voor een exclusief taartje.” Daarbij hebben we volgens Ammerlaan in Nederland niet echt een bakcultuur, ondanks de populariteit van bakprogramma’s als Heel Holland Bakt. ,,De gemiddelde thuisbakker bakt geen ingewikkelde taartjes of macarons. Los van de eigen gemaakte appeltaart is het vrij gebruikelijk dat je iets buiten de deur haalt voor het dessert. Net als in Frankrijk.”
,,Ik blijf wel van de oude stempel”, zegt Koopmans. ,,Het is belangrijk dat de nieuwe, jonge bakkers het vak leren vanaf de basis. Room begint bij eigeel en melk, in plaats van poeder met water. De echt goede vakmensen mis ik soms een beetje. Ik ben altijd op zoek naar smaken die in balans zijn. Laatst had ik enorm veel zin in een moccapunt. Dus die ging ik halen bij de oud-Hollandse bakker en toen dacht ik wel: oei, wat zoet. Dat heb je bij een echte patisserie gewoon niet.”
Recept van de dag: brownie oreo chocolate chip cookie cheesecake
Voor de thuiskok zijn er natuurlijk ook spectaculaire, zoetige desserts om te maken. Het recept van de brownie oreo chocholate chip cookie cheesecake is daar een goed voorbeeld van.
Gun jezelf een ultiem genietmomentje met deze brownie oreo chocolate chip cookie cheesecake.
Ingrediënten (voor 10 personen):
Chocolate chip cookie
- 275 g bloem
- 0,5 tl baking soda
- 200 g roomboter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 1 tl zout
- 2 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 160 g chocolate chips
Brownie
- 30 g chocolade
- 30 g roomboter op kamertemperatuur
- 15 g cacao
- 75 g kokend water
- 70 g zonnebloemolie
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 tl vanille-extract
- 250 g suiker
- 125 g bloem
Cheesecakevulling
- 800 g roomkaas
- 125 g suiker
- 1 ei
- 40 oreo’s
Roomtoefen
- 200 g roomkaas
- 100 g poedersuiker
- 25 g gesmolten boter
- 1 tl vanille-extract
Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl
Wil je meer recepten van de dag zien? Klik dan hier.
Eet smakelijk!
Powered by 24Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pizzaketen Domino’s vertrekt uit Italië wegens gebrek aan klanten
Domino’s Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza’s van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het Amerikaanse pizzabedrijf daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino’s in Italië hebben hun deuren gesloten. -
AH reageert hilarisch op 'lullige' klacht over bakvormpjes
Een klant van Albert Heijn is aan het bakken geslagen met de bakvormpjes die je bij de nieuwe actie krijgt. Over het resultaat had hij een vraagje. AH lost het gevoelige onderwerp elegant op. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Onderzoekers: Zoetstoffen giftig voor darmen
Zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je darmen. Dat zeggen onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore. -
PREMIUM
Deze wijnboer uit Balkbrug is blij met de hitte: ‘Lopen anderhalve week voor’
,,Het is een superseizoen’’, vindt wijnboer John Huisman uit Balkbrug. De meeste boeren worstelen met de zomerse temperaturen, maar hij juicht de hitte juist toe. Anderhalve week loopt de boerderij voor op de oogst. Toch liggen er ook gevaren op de loer: verbranding en insecten.
-
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Miljoenenroof uit wijnkelder van sterrentent Spanje: Nederlands-Roemeense verdachte sloeg al vaker toe
Kroatië heeft de twee verdachten van een spectaculaire wijnroof ter waarde van ruim 1,6 miljoen euro in Spanje overgeleverd aan de Spaanse autoriteiten. De man en vrouw verschenen vandaag voor de onderzoeksrechter in Cáceres.