Marie Claessens proeft 10 alcoholvrije cocktails uit de supermarkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Marie Claessens proeft 10 alcoholvrije cocktails uit de supermarkt. © Steven Richardson

Expert proeft tien mocktails: ‘Deze ruikt naar schraal bier’

Koken & etenAls het warm weer is, lonken de koude drankjes. Omdat alcohol en hitte niet altijd goed samen gaan, test expert Marie Claessens tien alcoholvrije mocktails. 

Quote

In mocktails worden vaak kruiden gebruikt, omdat hun smaak de ideale vervanger is voor alcohol

Marie Claessens, The Mocktail Club

Bij een gezellige avond uit is alcohol steeds vaker overbodig. Wat er dan wel gedronken wordt? ,,De vraag naar alcoholvrije, suikerarme alternatieven die het banale fruitsap overstijgen neemt toe”, weet mocktailexpert Marie Claessens. ,,Meer dan ooit zijn we bewust bezig met onze gezondheid. We kijken kritisch naar wat we eten, hoe we bewegen en wat we drinken. De vraag naar alcoholvrij hangt samen met dat gezondheidsbewustzijn. Omdat we zoveel beter zijn geïnformeerd over de negatieve gevolgen van alcoholconsumptie op de lange termijn, zoals bepaalde kankers die worden gelinkt aan alcohol.”

Het idee achter de mocktails is om een alternatief te bieden voor alcohol dat toch voor eenzelfde belevenis bij het drinken zorgt. ,,Er zijn meer en meer non-alcoholische alternatieven voor volwassenen, maar ingeburgerd zijn ze nog niet”, weet Claessens. ,,Opvallend is dat vooral vrouwen tussen 25 en 45 jaar mocktails bestellen, veelal op basis van rode vruchten. De meeste mannen hebben een voorkeur voor bitter. ‘Mocktail’ is een samentrekking van ‘mock’ (onecht) en ‘cocktail’.”

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen