Experts over plantaardige ‘melk’: welke is ook echt lekker?
Het plantaardige zuiveldrankje zit in de lift. Smaakt het? Schuimt het? En hoe gezond en duurzaam is al die soja-, haver- en amandelmelk eigenlijk? Ons panel geeft een plantmelkcollege.
Delen per e-mail
De sojamelk is niet aan te slepen, klopt dat?
Waar de verkoop van koemelk sinds 2012 terugloopt, groeide de markt van zuivelvervangers alleen vorig jaar al met 16 procent. De jaaromzet van boeren die plantaardige melk produceren, ging zo voor het eerst door de grens van 100 miljoen euro. Kanttekening: van het Europees Hof van Justitie mag sojamelk al drie jaar geen sojamelk meer genoemd worden. De consument zou de indruk kunnen krijgen dat zo’n goedje uit de koe is gekomen. Vandaar dat er sindsdien ‘sojadrink’ op de pakken staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Weten
Voor of na je ontbijt tanden poetsen: wat beter voor je is
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je tanden beter voor of na het eten poetsen? -
PREMIUM
Miljuschka Witzenhausen: ‘Ik had hemel en aarde bewogen zodat niemand erachter zou komen’
Tv-kok Miljuschka Witzenhausen (34) leerde door de armoede van niets iets te maken. En kreeg van haar moeder, Astrid Holleeder, mee altijd door te gaan. ,,Ik had nooit kunnen doen wat ik nu doe zonder dat vangnet van vier sterke vrouwen: mijn moeder, mijn tante, mijn nichtje en mijn oma.’’ -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Bijna de helft goedkoper boodschappen doen? Stop met impulsief winkelen
Door één keer in de week boodschappen te doen bespaar je tijd en geld, zegt financieel expert Renée Lamboo. Maar hoe zorg je dat je niet de helft vergeet? En staat er nog wel vers eten op tafel aan het einde van de week? Ook tv-chef Danny Jansen zweert bij het eens in de week winkelen, dus ook lekker eten lijkt dan nog gewoon te lukken. -
Met je eigen auto de kartbaan op om eten af te halen? Hier kan het!
De Kartfabrique in Utrecht is al een tijd dicht vanwege de lockdown, maar maakt nu de weg vrij om op een bijzondere manier een maaltijd af te halen.
-
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.