Experts over plantaardige ‘melk’: welke is ook echt lekker?
Het plantaardige zuiveldrankje zit in de lift. Smaakt het? Schuimt het? En hoe gezond en duurzaam is al die soja-, haver- en amandelmelk eigenlijk? Ons panel geeft een plantmelkcollege.
De sojamelk is niet aan te slepen, klopt dat?
Waar de verkoop van koemelk sinds 2012 terugloopt, groeide de markt van zuivelvervangers alleen vorig jaar al met 16 procent. De jaaromzet van boeren die plantaardige melk produceren, ging zo voor het eerst door de grens van 100 miljoen euro. Kanttekening: van het Europees Hof van Justitie mag sojamelk al drie jaar geen sojamelk meer genoemd worden. De consument zou de indruk kunnen krijgen dat zo’n goedje uit de koe is gekomen. Vandaar dat er sindsdien ‘sojadrink’ op de pakken staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aan biologisch eten zit een prijskaartje: hoe kun je toch besparen?
Biologisch voedsel voelt gezond en is beter voor mens, dier en de planeet, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Wat krijg je terug voor je extra geld? -
PREMIUM
Miljuschka Witzenhausen: ‘Ik had hemel en aarde bewogen zodat niemand erachter zou komen’
Tv-kok Miljuschka Witzenhausen (34) leerde door de armoede van niets iets te maken. En kreeg van haar moeder, Astrid Holleeder, mee altijd door te gaan. ,,Ik had nooit kunnen doen wat ik nu doe zonder dat vangnet van vier sterke vrouwen: mijn moeder, mijn tante, mijn nichtje en mijn oma.’’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
16
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMKoken & Weten
Voor of na je ontbijt tanden poetsen: wat beter voor je is
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je tanden beter voor of na het eten poetsen?
-
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.