Is een brood dat je maakt met een broodbakmachine goedkoper dan een brood van de bakker? Experts Nico Lespoix en Eva De Voeght vertellen hoe je er het best aan kunt beginnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Is een brood dat je maakt met een broodbakmachine goedkoper dan een brood van de bakker? Experts Nico Lespoix en Eva De Voeght vertellen hoe je er het best aan kunt beginnen. © Shutterstock / Mehtap Ozcan

Experts over zelf brood bakken: koop in elk geval geen broodmix

Koken & EtenNu brood in prijs stijgt, vliegt niet alleen bloem de winkels uit. Ook de broodbakmachine is bij veel mensen weer in trek. Maar als het brood niet lekker uitpakt, kan je enthousiasme als beginnende thuisbakker snel afnemen. Broodbakexperts Nico Lespoix  en Eva De Voeght geven tips én een basisrecept.

26 reacties

 • marja Koornneef

  11 maanden geleden
  Gewoon 35 minuten in de oven en klaar is je brood. Op een bakplaat want je hebt helemaal geen bakblik nodig. En dus ook geen ruimte innemende broodmachine.
 • Jan Willem Roos

  12 maanden geleden
  Het bakken van brood is erg makkelijk, met een oven en twee broodblikken kom je een heel eind, het kopen van een broodmachine is helemaal niet nodig. Verder bestaan er genoeg recepten om er een keuze uit te maken. Gebruik verse gist en lees goed hoe je er mee om moet gaan. En heb je het een beetje onder de knie, variaties te over en misschien een keer krentenbrood. En, het is nog leuk ook en puur. En inderdaad, koop geen broodmixen, daar zitten wat ingrediënten in die je niet in je brood wil.
 • rutger lokhorst

  12 maanden geleden
  Ach maakt allemaal niet zoveel uit wat je gebruikt, zolang je maar n goed recept aanhoudt. Heb met zowel mixen als gewoon meel prima resultaten geboekt. Vind t alleen wat jammer dat de vuistregel van bruin=goed nog vaak te vinden is in brood mixen. T zou fijn zijn als er wat meer gezonde witte broodmixen zouden zijn.
 • Annie van Boven

  12 maanden geleden
  Ik heb net een nieuwe, duurdere, broodbakmachine gekocht en haal broodmixen bij de molen. Over de energiekosten: de machine gebruikt echt niet het hele programma zoveel elektra als hieronder gezegd wordt. Het bakken zelf duurt zo'n 50 minuten en het brood is heerlijk.
 • P. Tettert

  12 maanden geleden
  Leuk artikel waar het water me van in de mond stroomt. Iemand brood over 😃? Want alleen wonend èn fulltime werkende. Ik zou graag minder weeïg brood willen dan ik nu bij de bakker haal. Echter zelf mijn broodbakken klinkt qua smaak aanlokkelijk, alleen ontbreekt het me aan tijd om dit te gaan doen en alles te gaan uitzoeken.