Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken
Koken & EtenVelen zien een macaron als een decadent koekje. De status en allure van deze zoete delicatesse maakt dat we hier flink geld voor willen neerleggen. Met name de macarons bereid door echte patissiers. Is dat terecht? Keuringsdienst van Waarde achterhaalt het verschil tussen een verse macaron en de supermarktvariant uit de fabriek.
De prijzen voor een macaron zijn uiteenlopend, maar over het algemeen erg hoog. Bij een patisserie in Nederland variëren de prijzen van 1,25 tot 2 euro per stuk. Bij Albert Heijn betalen klanten 5 euro voor een doosje van twaalf macarons. De duurste vind je bij patisserie Ladurée in Parijs: hier betaal je 32 euro voor een dozijn macarons. Een aanzienlijk verschil, is dat het waard?
Hoge kunst
Patissier Nick van Doorn weet het zeker: het maken van macarons is precisiewerk. De ingrediënten moeten perfect uitgebalanceerd zijn, anders wordt het koekje vettig en ontstaan er bijvoorbeeld scheurtjes. ,,Ook het droogproces is erg belangrijk. Als het buiten regent, krijg je binnen last van de luchtvochtigheid en drogen ze niet mooi op.’’
Fabrieksmacarons
Macarons uit de fabriek zijn zeker geen ‘echte’ macarons, vindt Van Doorn. Dat komt door de ‘mindere kwaliteit’, door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel. Dit maakt dat ze goedkoper zijn. Ook de machines zorgen voor slechte kwaliteit en een minder prijzig product.
Macronfabrikanten, zoals Michaël Labro, zeggen dat je bij een patisserie vooral betaalt voor het ‘sprookjesconcept’ van de macaron. Dat sprookjeseffect zit hem in de bijzondere smaken en kleuren. Van Doorn verkoopt bijvoorbeeld macarons in smaken als crème brûlée met speciale vanille of de ‘limited edition’-smaak dropkaramel. De kleuren, de zachtheid en het uiterlijk verleiden je tot de aankoop van het dure koekje.
En dat terwijl macarons uit de fabriek dezelfde ingrediënten bevatten als de macarons uit de patisserieën. Het product is goedkoper omdat we door de omvang van onze verkoop aan klanten een betere prijzen kunnen hanteren.’’ Ook zegt hij dat er gedetailleerd gewerkt wordt in de fabriek. ,,De ingrediënten worden in de juiste hoeveelheden toegevoegd en we houden altijd rekening met een goede temperatuur.’’
Concept
De makers van Keuringsdienst van Waarde concluderen dat je voor een goede kwaliteit niet per se naar een zaak als Ladurée hoeft: hier betaal je vooral voor het concept. Tegenwoordig komt overal wel een machine bij kijken, dus ook bij de verse macarons uit de patisserieën. Een machine zorgt net zo goed voor precisiewerk en doet dus niet af aan de kwaliteit. De verschillende smaken en kleuren vind je daarentegen bij de patissier.
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt vanavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO3.
Een macaron kun je zowel met zoet als hartig combineren. Bekijk hieronder het recept voor een hartige macaron met gerookte eendenborst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
-
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO. -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Ruben opent groot ontbijtrestaurant in Rotterdam: ‘Mensen ontbijten steeds vaker buiten de deur’
Bij zijn toenmalige werkgever kreeg hij geen gehoor toen hij aandrong op een uitgebreide ontbijtkaart. Want daar zou geen markt voor zijn in Rotterdam. Ruben Venema bewees met By Jarmusch het tegendeel. Over twee weken opent hij een nog groter ontbijtrestaurant.Rotterdam
-
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Wat kan er wél? Dat is de vraag die in de gevangenis in Nieuwersluis werd gesteld tijdens de coronapandemie, toen ook de regels voor bezoek flink werden beperkt. Het antwoord? Een kookboek met recepten van de vrouwen die achter de tralies verblijven. Dat boek is nu uitgekomen. ,,De vrouwen vertellen trots dat hún naam in een boek terecht is gekomen.”Nieuwersluis -
PREMIUM23
Schrikken in de lunchroom: Bernadet hoort ‘raar geluid’ bij het eten van haar wrap
Het klinkt smakelijk: een gevulde wrap met gebakken groenten en pittig gekruid runderstoofvlees. Bernadet Vroon (33), verslaggever bij deze krant, ging er dan ook eens goed voor zitten toen het gerecht vanmiddag werd geserveerd in Elburg. Maar na een paar happen vond ze een verrassing op haar bord: ,,Wat is dit?”Elburg