Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken
Koken & EtenVelen zien een macaron als een decadent koekje. De status en allure van deze zoete delicatesse maakt dat we hier flink geld voor willen neerleggen. Met name de macarons bereid door echte patissiers. Is dat terecht? Keuringsdienst van Waarde achterhaalt het verschil tussen een verse macaron en de supermarktvariant uit de fabriek.
Delen per e-mail
De prijzen voor een macaron zijn uiteenlopend, maar over het algemeen erg hoog. Bij een patisserie in Nederland variëren de prijzen van 1,25 tot 2 euro per stuk. Bij Albert Heijn betalen klanten 5 euro voor een doosje van twaalf macarons. De duurste vind je bij patisserie Ladurée in Parijs: hier betaal je 32 euro voor een dozijn macarons. Een aanzienlijk verschil, is dat het waard?
Hoge kunst
Patissier Nick van Doorn weet het zeker: het maken van macarons is precisiewerk. De ingrediënten moeten perfect uitgebalanceerd zijn, anders wordt het koekje vettig en ontstaan er bijvoorbeeld scheurtjes. ,,Ook het droogproces is erg belangrijk. Als het buiten regent, krijg je binnen last van de luchtvochtigheid en drogen ze niet mooi op.’’
Fabrieksmacarons
Macarons uit de fabriek zijn zeker geen ‘echte’ macarons, vindt Van Doorn. Dat komt door de ‘mindere kwaliteit’, door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel. Dit maakt dat ze goedkoper zijn. Ook de machines zorgen voor slechte kwaliteit en een minder prijzig product.
Macronfabrikanten, zoals Michaël Labro, zeggen dat je bij een patisserie vooral betaalt voor het ‘sprookjesconcept’ van de macaron. Dat sprookjeseffect zit hem in de bijzondere smaken en kleuren. Van Doorn verkoopt bijvoorbeeld macarons in smaken als crème brûlée met speciale vanille of de ‘limited edition’-smaak dropkaramel. De kleuren, de zachtheid en het uiterlijk verleiden je tot de aankoop van het dure koekje.
En dat terwijl macarons uit de fabriek dezelfde ingrediënten bevatten als de macarons uit de patisserieën. Het product is goedkoper omdat we door de omvang van onze verkoop aan klanten een betere prijzen kunnen hanteren.’’ Ook zegt hij dat er gedetailleerd gewerkt wordt in de fabriek. ,,De ingrediënten worden in de juiste hoeveelheden toegevoegd en we houden altijd rekening met een goede temperatuur.’’
Concept
De makers van Keuringsdienst van Waarde concluderen dat je voor een goede kwaliteit niet per se naar een zaak als Ladurée hoeft: hier betaal je vooral voor het concept. Tegenwoordig komt overal wel een machine bij kijken, dus ook bij de verse macarons uit de patisserieën. Een machine zorgt net zo goed voor precisiewerk en doet dus niet af aan de kwaliteit. De verschillende smaken en kleuren vind je daarentegen bij de patissier.
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt vanavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO3.
Een macaron kun je zowel met zoet als hartig combineren. Bekijk hieronder het recept voor een hartige macaron met gerookte eendenborst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMVIDEO
Kerstman bezorgt kalkoenen bij mensen die het juist nu verdienen: ‘Dit kunnen we zo goed gebruiken’
Wat een mooi gebaar! Overal waar de kerstman en zijn elf stoppen met hun bus met gevulde kalkoenen, brak vandaag de zon door op de gezichten van de verraste mensen. Ruim 250 stuks werden er bezorgd in de hele regio. Van Bunnik tot aan Vianen. Verzorgingshuizen, voedselbanken en hulpdiensten in onze regio kregen een hart onder riem. ,,Omdat ze het juist nu zo verdienen.” -
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie.
-
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
Vorig jaar opende Amsterdammer Edwin den Hartog (40) een patatzaak in Sjanghai. Door het coronavirus moest Royal Patat zijn deuren sluiten. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs.