Fabrikanten maken nog steeds bergen te vet, te zout en te zoet eten: beleid heeft gefaald
Koken en EtenKom eindelijk eens met maatregelen die echt te veel zout, suiker en vet in voedingsmiddelen aanpakken. Dat bepleit de Consumentenbond, die vindt dat de afspraken die in 2014 zijn gemaakt te slap waren en te weinig hebben opgeleverd. Consumenten maken wel vaker bewustere keuzes op het gebied van voeding. Zo koopt bijna iedereen weleens biologische producten.
Wees ambitieus, is de boodschap van de consumentenorganisatie aan het nieuwe kabinet in wording. Het ministerie van Volksgezondheid maakt op dit moment de plannen voor de nieuwe kabinetsperiode. De waarschuwing aan hun adres luidt: de regels moeten echt strenger, want de vorige afspraken - uit het akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) - hebben maar ‘bar weinig opgeleverd’. De aanpak heeft gefaald, vindt de Consumentenbond.
Sandra Molenaar is directeur van de Consumentenbond en meldt dat tests keer op keer laten zien dat producenten maar mondjesmaat oog hebben voor het suikergehalte, de hoeveelheid zout en de bergen verzadigd vet in hun voedingsmiddelen. De voorbeelden liggen voor het oprapen: te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes, te zoete satésaus en maaltijdvervangers. Te vette lasagnes en diepvriespizza’s. Een recente test met jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt liet zien dat de helft van de geteste kazen te veel zout bevat. En plantaardige kaas? Geen gezond alternatief, aldus de Consumentenbond. Te zout en te veel verzadigd vet.
Fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden
Fabrikanten moeten zich realiseren dat het best kán, gezondere alternatieven maken. Onderling verschillen producten in supermarkten sterk. Als voorbeeld noemt de Consumentenbond de biologische groene pesto van AH, waar 0,9 gram zout per 100 gram inzit, terwijl die van Plus Moment Pesto 4,8 gram zout bevat. ‘De ene fabrikant stopte zeven suikerklontjes in zijn teriyaki-woksaus, de andere maar 1,5.’
Het kan dus, maar er is geen stok achter de deur. Geen druk om daadwerkelijk iets te doen, zoals Molenaar het omschrijft. ‘Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig. Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen.’
Meer biologisch
Als consument kun je natuurlijk zelf ook bewuste keuzes maken. Dat doen Nederlanders ook steeds vaker als het gaat om biologisch eten, zo blijkt uit een bericht dat Bionext vanochtend verspreidt namens de biologische producenten. Consumenten hebben meer biologische producten gekocht afgelopen jaar. Uit nieuwe GfK-cijfers blijkt dat er 7 procent meer biologische voedingsmiddelen zijn verkocht. Dat lijkt onder meer het gevolg van de toegenomen positieve houding ten opzichte van biologisch eten, aldus Bionext, die zich baseert op het onderzoek van GfK: 61 procent van de consumenten die biologisch voedsel koopt, vindt dat biologische producten met meer zorg worden gemaakt. 95,6 procent van de huishoudens kocht het afgelopen jaar wel eens iets biologisch, in 2019 was dit 95,1 procent.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Deze restaurants verloren dit jaar hun sterren (maar dat kwam niet door Michelin)
De uitreiking van de Michelinsterren is deze keer anders dan andere jaren. Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, waardoor de bijeenkomst digitaal verloopt, maar vooral omdat een deel van het nieuws dit weekend al ongewild uitlekte. -
Wakker Dier: Picnic bezorgt enkel nog verse kip mét ster
Picnic bezorgt vanaf zaterdag alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, meldt Wakker Dier. -
Koken & Eten
Dit zijn vijf overheerlijke aspergegerechten voor Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het goed asperges eten. Ze zijn nu zelfs lekkerder dan toen het seizoen begon, omdat de groente beter smaakt na een paar warme dagen. Hier zijn vijf gerechten waarin het witte goud uitstekend tot zijn recht komt. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & eten
Sterrenchefs over schadelijk rapport: ‘Schandalig dat horeca in kwaad daglicht staat’
Hoewel de horecadeuren vanwege de pandemie nog altijd gesloten zijn, bestaan er volgens de Amsterdamse sterrenchefs Sidney Schutte en Onno Kokmeijer grote zorgen over personeelstekorten als straks de boel weer van het slot mag. ,,Wij vrezen een serieus tekort aan goed horecapersoneel.”