Volledig scherm
Eten tussen de aspergevelden: Raaijmakers Hoeve opent al jaren in het voorjaar een tijdelijk aspergerestaurant. © Rene Manders

Feestje tussen de asperges leidt tot ‘veldslag’

De organisatie van Asperges op de Velden baalt ervan dat op de voormalige locatie in Nuenen een vrijwel identiek evenement wordt georganiseerd. Dat riekt naar plagiaat, zegt ondernemer Bertie Klaassen.

Volledig scherm
Logo van Asperges aan het Veld in Nuenen.

Na vier succesvolle edities bij Raaijmakers Hoeve in Nuenen kondigde Asperges op de Velden vorige week aan te verhuizen naar Veldhoven. De organisatie bouwt het pop-uprestaurant deze keer op bij aspergekwekerij John Kelders, waar meer ruimte is om gasten te ontvangen.

Toen een paar dagen later Raaijmakers Hoeve ‘Asperges aan het Veld’ presenteerde, was verrassing groot. Niet alleen lijkt de naam sterk op die van de eerste organisatie, ook het logo en de internetpagina doen sterk denken aan Asperges op de Velden.

Kopie

Quote

Wij werken met sterren­koks uit de regio en ik wil niet dat mijn naam wordt geassoci­eerd met het braderie­tje dat daar gaat plaatsvin­den

Bertie Klaassen

,,Uiteraard zijn er meer evenementen die raakvlakken hebben maar alles is één op één gekopieerd’’, reageert Bertie Klaassen op de concurrentie door haar voormalige leveranciers. ,,De boer en wijnleverancier borduren met nagenoeg dezelfde naam voort op het concept en de productie die ik heb opgebouwd. Ik gun iedereen zijn succes maar verzin een andere naam en kies een andere uitstraling. Ik vind het jammer en onnodig dat het is gekopieerd. Het neigt naar plagiaat.’’

De eigenaresse van het organisatiebureau Bert! Events bekijkt nog of ze ook juridisch een zaak heeft. Klaassen benadrukt dat ze helemaal niets te maken wil hebben met Asperges aan het Veld. ,,Wij werken met sterrenkoks uit de regio en ik wil niet dat mijn naam wordt geassocieerd met het braderietje dat daar gaat plaatsvinden. En volgens mij is het vooralsnog een luchtkasteel.’’

Asperges op de Velden werkt onder andere samen met restaurant De Lindehof in Nuenen (twee Michelinsterren) en restaurant Wiesen in Eindhoven (één Michelster). De organisatie zegt dat er al 2200 reserveringen zijn, maar benadrukt dat er nog plek is.

Klaassen zegt dat de huidige spanningen met de voormalige leveranciers voor haar nieuw zijn en dat voor een verhuizing naar Veldhoven vooral is gekozen omdat het evenement in Nuenen uit zijn jasje groeide. ,,We zijn toe aan vernieuwing en een grotere locatie en het vertrek uit Nuenen was op ons initiatief. Wat ons betreft gaan we ook vaker zoeken naar geschikte plekken in de hele regio.’’

Volledig scherm
Logo van Asperges op de Velden. © Marc Schaeffer

Gewald Baremans, wijnimporteur en organisator van Asperges aan het Veld, begrijpt de kritiek niet. ,,Ons logo heeft een andere vorm, kleur en lettertype. Er zijn zo veel van zulke evenementen. In Den Bosch heet het Asperges in het Veld. Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Ik wil gewoon een leuk evenement neerzetten met niet al te veel pretenties. We zijn nog met een aantal restaurants in gesprek en de puntjes moeten nog op de i worden gezet, maar de kaartverkoop is dinsdag begonnen.’’

Baremans mikt bij zijn Asperges aan het Veld in Nuenen op twee- tot drieduizend gasten.

De witte asperges zijn er helaas nog niet. Daarom hier een recept met groene exemplaren: