Volledig scherm
Het jureren van de Flammkuchen. © Heel Holland Bakt

Flammkuchen blijkt moeilijke klus in Heel Holland Bakt

Maak een Flammkuchen, oftewel tarte flambée. Vijftien deelnemers aan Heel Holland Bakt hadden er grote moeite mee. Zie dat deeg maar eens goed te krijgen.

Hoe weet je nou of hij gaar is? André van Duin stond naast Michel die een Flammkuchen had gemaakt met zalm. ,,Geen idee", zegt de ondernemer eerlijk. ,,Het is een gok.”

Michel was een van de 15 bakkers die in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt meedong naar een plek in de bekende baktent. Bij aanvang van het zesde seizoen bleek het programma uit drie rondes te bestaan: eerst lieten 500 bakkers hun taarten proeven aan de juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. 

In de tweede ronde maakten 33 bakkers een slagroomschnitt, waarna 15 bakkers doorgingen naar de derde ronde: dat was een buitenopdracht. Vijf mannen en tien vrouwen mochten een eigen draai geven aan de traditionele Flammkuchen. 

Niet eenvoudig, zo bleek al snel. Elly had grote moeite haar baksel in de houtoven te krijgen en bij Arjen bleef het plakken aan zijn pizzaschep. Kim sprak zelfs van haar ‘allerergste nachtmerrie’ toen het deeg bleef kleven en weigerde de oven in te gaan. 

Beleidsadviseur Arjen probeerde zijn taart nog wat ‘bij te werken’. ,,Maar hij zit gewoon vast.” Een beetje jammer, vond hij. Ondernemer Liesbeth had een rechthoekige joekel van een taart gemaakt, maar maakte zich geen zorgen over de grootte van de oven. ,,Als hij niet past, dan klap ik hem dubbel. Maak ik een calzone.”

Vulling

Quote

Ik denk dat hij wel goed genoeg is om in te tent te komen

Michel

Eenmaal uit de oven waren de verschillen groot. Die van Adrien leek iets meer op een appeltaart dan op de originele taart met luchtige bodem. Er had iets meer vulling op gemogen, vond Robèrt. Die van hypotheekadviseur Aruna was niet zo zoet en haar deeg was een beetje taai. Ook de exemplaren van Elly en van Arjen bleken het af te leggen tegen de baksels van de andere tien deelnemers. 

Ondernemer Michel was vol vertrouwen voordat de jury zijn taart onder de loep nam. ,,Ik denk dat hij wel goed genoeg is om in de tent te komen.” 

Helaas, zijn baksel haalde het niet bij enkele andere Flammkuchen. Naar de tent mochten studiecoördinator Kim, korporaal bij de marine Anna, wijkverzorgende Hanneke, wetenschappelijk onderzoeker Ahmed, kunstenaar Maroeska, teamleider in de thuiszorg Nicole en de studenten Cas en Vincent. Ook Brain Research Center-coördinator Kim, haar naamgenoot pedagogisch medewerker Kim en ondernemer Liesbeth waren door dankzij hun versie van Flammkuchen. 

Online werd tijdens de uitzending veel gezocht naar het gerecht. Bij Google was een piek te zien. Vooral Limburgers zocht naar Flammkuchen, wellilcht omdat de populaire Cas uit Roermond komt en een Limburgs Flammkeukske maakte.

Zelf een Flammkuchen maken? Hier zie je hoe je een snelle versie maakt: