Volledig scherm
Frans brood bevat te veel zout en veel resten van bestrijdingsmiddelen, zegt de Franse consumentenbond. © Thinkstock

Frans stokbrood is te zout en bevat bestrijdingsmiddelen

Het oer-Franse stokbrood ligt onder vuur. Het tijdschrift van de Franse consumentenbond, 60 Millions de Consommateurs heeft brood van 65 bakkerijen en supermarkten getest: de helft bevat een grote hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen, of is te zout.

Ooit was het simpel: een brood bestaat uit meel, gist, water en een beetje zout. Zo staat het ook in de Franse brooddecreet uit 1993. Maar volgens 60 Millions de Consommateurs wordt dat decreet regelmatig met voeten getreden. Zo worden er middelen aan toegevoegd waardoor het brood altijd een constante kwaliteit heeft. Ook wordt, om de smaak te waarborgen, flink met zout gestrooid. Vooral het volkoren brood heeft volgens de Franse consumentenbond daarmee te maken.

Ander probleem: in de Franse landbouw wordt net als elders, gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Als de tarwe (of het andere graan) in de vorm van meel naar de bakkerij gaat, zitten er nog altijd restanten in van de herbiciden of pesticiden. Maar, zo stelt 60 Millions de Consommateurs vast, in geen enkel getest brood wordt de wettelijke norm overschreden. 

Wel hamert de consumentenorganisatie op het hoge zoutgehalte in de broden. ‘Het wordt hoog tijd dat er een maximum hoeveelheid zout wordt gesteld per kilo brood. Want het is intussen duidelijk dat te veel zout bijzonder slecht is voor de gezondheid.’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.