Franse McDonald's gebruikt nu bekers en bakjes die je kunt afwassen: Nederland houdt weggooiverpakking
De McDonald’s-filialen in heel Frankrijk vervangen hun kartonnen frietbakjes door herbruikbare plastic frietbakjes. Je kunt de frietbakjes na gebruik weer inleveren en vervolgens worden ze afgewassen voor de volgende klant. Hiermee wil de fastfoodketen de afvalproductie drastisch terugdringen.
,,Frankrijk is recent gestart om de herbruikbare frietbak landelijk uit te rollen”, aldus Roos Franssen, woordvoerder van McDonald’s Nederland. ,,Die keuze maken zij als land op basis van verschillende factoren.” Ze noemt de wetten in een land, klanten, overheid en leveranciers.
In Frankrijk geldt de anti-afvalwet voor een circulaire economie. Met deze wet wil het land de verandering in het productie- en consumptiemodel versnellen om afval te beperken en natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en het klimaat te behouden. De anti-afvalwet verplicht fastfoodrestaurants vanaf 1 januari 2023 om herbruikbaar servies te gebruiken voor maaltijden en drankjes die in het restaurant zelf genuttigd worden.
We blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren
In Nederland gaan we de afwasbare frietbakjes voorlopig nog niet zien, stelt Franssen. Volgens haar maakt McDonald's Nederland beslissingen die bij het land passen. Daarbij speelt de wetgeving een belangrijke rol. Ook als het om duurzaamheid gaat. ,,Een stap zoals nu in Frankrijk valt daar nu nog niet onder.”
,,Uiteraard delen we wel kennis onderling binnen McDonald’s en leren we zo samen op het gebied van duurzame verpakkingen”, zegt Franssen. Zij sluit niet uit dat in Nederland ook zoiets ooit zal gebeuren.
Wel plastic deksel en plastic rietjes vervangen
Hoewel we dus nog geen afscheid hoeven te nemen van de bekende kartonnen frietbakjes, benadrukt Franssen dat McDonald’s Nederland het wel belangrijk vindt om andere initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid.
,,Zo hebben we de afgelopen jaren de plastic deksel vervangen van de McFlurry Cup en plastic rietjes ingeruild voor papieren rietjes. Hierdoor besparen we jaarlijks 125.000 kilo plastic. Daar stopt het niet mee. We blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren.”
Sinds 3 juli 2021 geldt in Nederland (en alle andere Europese lidstaten) onder andere een verbod op plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes, om zo de plasticsoep in de zee tegen te gaan. Per juli 2023 gaan ook gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik in de ban.
Een beker van plastic of papier?
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderzocht in hoeverre wegwerpproducten beter zijn dan herbruikbare producten. In het onderzoek keek de organisatie naar een koffiemok versus wegwerpbekertjes. De conclusie: een afwasbare mok of kop is na een jaar gebruik beter voor het milieu dan elke keer een wegwerpbekertje pakken. ‘Je moet hem dan wel energiezuinig afwassen: in een afwasmachine of met de hand in een teiltje. Lukt dat niet en is de warm stromende kraan de enige mogelijkheid om je beker schoon te maken? Dan kun je beter kiezen voor wegwerpbekertjes’, is te lezen op de site. Wegwerpbekertjes van papier of plastic die gerecycled worden zijn volgens Milieu Centraal dan een goede keuze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Beter Eten
Waarom het vreemd is om te stunten met varkenshaas: ‘Een varken heeft er maar twee’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk willen slagers méér vlees verkopen, maar wel van minder dieren. Dat betekent: van kop tot staart. -
PREMIUMKoken & Eten4
Bitterballen in alle smaken: deze bar heeft klassieke maar ook met tomaat en mozzarella
Rotterdam heeft een heuse bitterballenbar. Inderdaad, een bar met ballen. Gevuld met rundvlees, kaas of garnaal. Of biet, tomaat, mozzarella, spinazie, gorgonzola, chili of truffel. En nog veel meer. De bar is sinds een paar weken open. ,,Waarom bitterballen? Waarom niet?’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt.
-
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.