‘Friet verdwijnt als eetcultuur in Nederland’

videoMet spijt in zijn stem constateert frietexpert Ubel Zuiderveld dat van de 1500 tot 2000 frietkramen in Nederland in twintig jaar tijd meer dan de helft is verdwenen. Ook in België zet die teloorgang van frietkotten door. 

Quote

Friet is het ultieme voorbeeld van streetfood in Nederland

Ubel Zuiderveld

,,Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam uit het straatbeeld en dat is heel jammer.’’ Hij noemt Rotterdam, dat een speciaal beleid heeft ingevoerd tegen de ‘verloempiasering’ van de stad en alle kramen eruit heeft gegooid. Den Haag daarentegen is nog een stad met verhoudingsgewijs veel losse frietkramen.  

,,Over tien jaar zijn er misschien nog maar 100 of 200 frietkramen over in Nederland’’, voorspelt Ubel Zuiderveld (59) uit Winterswijk. Hij schreef een boek over de teloorgang van dit typische straatfenomeen.

Terwijl hij uitlegt waar zijn nieuwe boek over gaat, eet hij met smaak een patatje mayo bij de inmiddels legendarische frietkraam van Hollmann in het Achterhoekse Terborg. De oranje retrowagen uit de vorige eeuw staat aan de rand van een parkeerplaats. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.