Volledig scherm
© Dr. Pieper.

Frietzaak introduceert wietmayonaise: 'één wietje met, graag'

De Amsterdamse snackondernemer Jelle Westland van Dr. Pieper verkoopt sinds deze week wietmayonaise. De nieuwe saus heeft een lichte hennepsmaak. 

De nieuwe saus is volgens de maker romig, zoetig, heeft een lichte wietsmaak en de structuur is heel vol dankzij de CBD-olie en hennepzaadolie. De ingrediënten kunnen volgens de snackmaker een hele lijst aan klachten verminderen zoals 'pijn en ontstekingen in gewrichten verminderen'. ,,Ik mag het geen medicijn noemen, maar het helpt mensen wel bij allerlei klachten. Ook slaapproblemen'', aldus Westland.

Ook zou de mayo  'een positief effect hebben' op gewrichtspijn, reuma, kanker, epilepsie, chronische pijn, angst en stress. Het is geen wietmayo waar je high van wordt, want het bevat geen THC, de stof die zorgt voor de psychoactieve werking van joints. 

Dr. Pieper is de bijnaam van de compagnon van Jelle Westland. Een oudere man, die bij de Universiteit van Amsterdam werkte en zelf de CBD-olie gebruikt. ,,Dr. Pieper is een ode aan de dokter.''
De olie heeft een nogal overheersende smaak, daarom gaan er maar twee druppels per portie in de mayonaise. ,,Het is de dosering voor beginners'', aldus Westland. ,,Of voor mensen die 's morgens thee met de olie hebben gedronken en toe zijn aan een nieuwe shot.'' 

Wietwijn en wietchocolade

Het is niet voor het eerst dat CBD-olie aan een voedingsmiddel worden toegevoegd. Er is ook al wietwijn en wietchocolade.  Volgens Jelle Westland valt de saus in de smaak bij de klanten. Als dat enthousiasme aanhoudt, sluit hij niet uit dat de saus standaard in het assortiment blijft. Hij is ook bezig met het ontwikkelen van wietijs met vloeibaar stikstof. ,,Het is qua smaak top of the bill. De topkok Heston Blumenthal is ermee begonnen in The Fat Duck. Nu zie je het steeds vaker in Londen en aan de kust in de VS.'' Het is de vraag of het aanslaat in Nederland, want het is duurder én het kost meer tijd om te maken. 

Volledig scherm
Jelle Westland noemt zich de assistent van Dr. Pieper. Het interieur is een ode aan de vroegere werkkamer van de universitair docent. © Dr. Pieper

Dr. Pieper is sinds oktober 2017 gevestigd in Amsterdam. Het interieur wijkt af van de standaard snackbar.  Het cafetaria heeft klassieke gerechten zoals handgesneden friet, maar ook rendang, pulled chicken en vegetarische of veganistische kroketten. In de zaak zijn instrumenten van de dokter te vinden en grapjes zoals aardappelen op sterk water.