Frisse Start: is minder vlees eten goed voor het milieu?
In de maand januari maken we een Frisse Start. Hierbij willen we bewuster eten, maar vooral blijven genieten. Test je kennis over voeding door onze Frisse Start-quizvragen te beantwoorden. Vandaag: minder vlees eten, heeft dit voordelen voor het milieu?
In Nederland gaat er jaarlijks een flinke berg vlees doorheen. Per jaar eten we gemiddeld zo’n 47 kilo vlees per persoon. Dit is ruim twee keer zoveel als 50 jaar geleden. Daarnaast exporteren we ook veel vlees (driekwart van het vlees gaat naar het buitenland). De enorme hoeveelheid vlees die jaarlijks wordt geproduceerd, heeft gevolgen voor het milieu.
Wereldwijd is 55 procent van alle uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan dierlijke producten. Ook verbruikt de veehouderij veel water en neemt het veel ruimte in beslag. Het is lastig voor de vleeseters onder ons, maar wat het milieu betreft zouden een paar biefstukjes, kippetjes en spekjes minder geen kwaad kunnen.
In samenwerking met 24Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Wilfred kijkt voor zijn werk in afvalemmers: 'Negen van de tien mensen reageren enthousiast’
Koffiedik, aardappelschillen en ja, ook de stinkende resten van je met knoflooksaus doordrenkte bezorgmaaltijd: Goud waard, willen afvalverwerkers van de daken schreeuwen. Toch belandt het in de grijze kliko. En dus in de verbrandingsoven. ,,Mensen denken: ‘vies’, maar ze moeten gaan denken: ‘compost.’” -
Frisse Start: welk brood vult het langst?
In de maand januari maken we een Frisse Start. Hierbij willen we bewuster eten, maar vooral blijven genieten. Test je kennis over voeding door onze Frisse Start-quizvragen te beantwoorden. Vandaag: wat vult het langst? Spelt-, volkoren- of bruin brood? -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
Frisse Start: wat kun je het beste eten voordat je gaat duursporten?
In de maand januari maken we een Frisse Start. Hierbij willen we bewuster eten, maar vooral blijven genieten. Test je kennis over voeding door onze Frisse Start-quizvragen te beantwoorden. Vandaag: welk ontbijt kun je het beste nemen voor het duursporten? Kwark met blauwe bessen, bananenpannenkoekjes met havermout of een wit broodje met ei en spek? -
PREMIUMKoken & Eten
Is het slecht om te drinken bij je eten? Of is het juist gezond? Experts vertellen hoe het zit
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: eten en drinken tegelijk. -
PREMIUMKoken&Eten
Barbecuetips: neem de tijd en leg het vlees niet koud uit de koelkast zo op het hete rooster
Heerlijk rolbevestigend: op vakantie in Zuid-Frankrijk is het ineens meneer Hamersma die voor de spijzen zorgt. Want daar gloeien de kooltjes elke dag.