Volledig scherm
© AP

'Fukushima-ramp maakt Californische wijn radio-actief'

De verspreiding van radioactief materiaal na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in 2011 is wijder dan over het algemeen bekend. Het is zelfs te vinden in Californische wijn. 

Dit hebben onderzoekers aan de Universiteit van Bordeaux naar eigen zeggen vastgesteld. Het gaat om hoeveelheden die geen bedreiging zijn voor de gezondheid van de wijndrinker, maar het is opvallend dat sinds 2011 de stof caesium-137 twee keer zo veel voorkomt in een aantal wijnen dat in Californië wordt gemaakt. 

De nucleaire isotoop is volgens de onderzoekers afkomstig uit het Japanse Fukushima en duikt op in een aantal rode en rosé-wijnen, bericht de nieuwssite van SkyNews.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.