Geen hond op het bord? Ook wij eten miljoenen huisdieren
De Winterspelen zijn voorbij. Daarmee eindigt het massaal (onder werktijd) juichen voor onze Nederlandse helden, maar ook de steeds opspelende boosheid over de hond als hoofdgerecht. Hoe hypocriet is die woede voor een volkje dat jaarlijks miljoenen huisdieren naar binnen schuift?
Delen per e-mail
Het broodje hond kwam regelmatig voorbij als het over de Spelen in Zuid-Korea ging. Boos waren we, verdrietig ook. Onze grootste huisvriend in de pan, dat doe je toch niet?
Wij niet, nee. Maar in andere delen van de wereld is de hond niet het extra gezinslid. ,,In China is het varken zozeer een huisdier dat het teken voor huis een varkentje onder een dak is", zegt voormalig Volkskrant-correspondent en China-expert Jan van der Putten. ,,Maar ook varkens hebben in China vooral een economische waarde. Het woord voor dier betekent er letterlijk 'ding dat beweegt'. Daarom kijken ze er ook anders tegen bijvoorbeeld dierenmishandeling aan."
Toch is ook in China de westerse invloed zichtbaar. ,,Het westen heeft lang geleden het schoothondje geïntroduceerd", zegt Van der Putten. ,,Die zie je nu terug bij de Chinese middenklasse. Tegelijkertijd eten veel Chinezen nog hondenvlees. Dat kun je constateren, maar je kunt er beter geen waardeoordeel over hebben. Mijn Braziliaanse vrouw vindt het verschrikkelijk dat wij rauwe haring eten. Hoe meer je gereisd hebt, hoe meer je beseft dat je dingen op verschillende manieren kunt doen."
Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker.
Documentairemaker Hans Dortmans groeit op met varkens. ,,Mijn vader hielp vanuit de overheid de Brabantse varkenssector groot te maken. Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker. Nu ben ik 56 en is het voor mij nog steeds een dilemma. Ik ben heel bewust met vlees, maar eet het nog wel. Ook varken, soms met 1 ster. Dat is niet goed. Maar onderdeel van mens-zijn is dat je niet te streng bent naar jezelf."
In 2010 had Dortmans internationaal succes met de documentaire Goddelijk Varken. Daarin volgde hij scharrelslager Gerard Zwetsloot, die regelmatig met varken Dorus een wandelingetje door het dorp maakte . Na twee jaar moest hij besluiten of Dorus bleef leven of naar de slacht ging. Het bloederige einde van de film, onder andere gezien door 1 miljoen Chinezen, maakte veel los.
,,Dat vind ik pas echt hypocriet", zegt Dortmans. ,,Wij willen niet weten waar ons vlees vandaan komt. De Amerikaanse publieke omroep wilde de film misschien aankopen, maar door de slachtscène is dat niet gebeurd. Een Amerikaanse recensent had me al afgeraden die scène erin te houden. De slager zelf vond het ook niet fijn. Ik heb hard voor de scène moeten knokken. Ik vind dat zo'n dubbele houding."
Met de kritiek op het eten van hond heeft Dortmans minder moeite. ,,Die ging volgens mij vooral over de slechte omstandigheden waarin die honden leven. Tuurlijk is het dubbel als je ziet hoe wij met sommige dieren omgaan. Maar het is makkelijker om kritisch te zijn op iets wat van ver komt. Cultuur is geen rechtvaardiging voor dierenmishandeling. Maar als een varken een goed leven heeft gehad, vind ik dat wel een rechtvaardiging om het te eten."
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Eten met label ‘biologisch’ vinden we lekkerder
Wanneer er een biolabel op voedingsmiddelen zit, vinden we die lekkerder en gezonder. We zijn ook bereid er meer voor te betalen. Dat ontdekten Belgische onderzoekers. -
PREMIUM
Koken & eten ‘Gedachte dat insecten vies zijn, zit ons in de weg’
Tientallen miljoenen euro’s stoppen investeerders in de ontwikkeling van grootschalige insectenkwekerijen. En in de supermarkt kun je ook al heel voorzichtig kiezen voor meelwormen in plaats van rundvlees. ,,Wat nog in de weg zit, is de gedachte dat insecten vies zijn.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Falafelsandwich met tahindressing
Kikkererwten worden steeds populairder, vooral in de vorm van falafel. Vaak worden kant-en-klare falafels gekocht in de supermarkt, maar je kunt falafel ook makkelijk zelf maken en chefs Job en Perry helpen je daar graag mee. -
Koken & eten Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar antwoorden. -
‘Vrouw overlijdt na eten van giftige paddenstoel in restaurant met Michelin-ster’
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook zijn achttien andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht.
-
Straks zit er een 'plastic' tas in je kommetje soep
Iedereen weet dat de plasticsoep in de oceanen een groot probleem is, maar niemand heeft er ooit een kommetje van gegeten. Vanaf vandaag is dat verleden tijd. In het hippe Amsterdamse restaurant Roest kunnen klanten een 'plastic' tas kopen voor in de soep. -
Grootste Nutella-fabriek ter wereld ligt stil door kwaliteitsproblemen
De grootste Nutellafabriek ter wereld ligt al sinds dinsdag stil. Moederbedrijf Ferrero nam die beslissing nadat problemen zijn vastgesteld met de kwaliteit. De fabriek in het Franse Villers-Écalles produceert normaal 600.000 potten pasta per dag, een kwart van de wereldproductie. -
Koken & Eten Op deze plekken kun je nog altijd een goedkoop ontbijtje scoren
Ikea verkoopt niet langer het befaamde ontbijt voor 1 euro, bestaande uit een croissant, een broodje, eitje, kaas of ham, jam, boter en koffie of thee. Maar niet getreurd, er zijn voldoende andere plekken waar je voor maximaal 4 euro een ontbijtje kunt scoren.