Geen hond op het bord? Ook wij eten miljoenen huisdieren
De Winterspelen zijn voorbij. Daarmee eindigt het massaal (onder werktijd) juichen voor onze Nederlandse helden, maar ook de steeds opspelende boosheid over de hond als hoofdgerecht. Hoe hypocriet is die woede voor een volkje dat jaarlijks miljoenen huisdieren naar binnen schuift?
Het broodje hond kwam regelmatig voorbij als het over de Spelen in Zuid-Korea ging. Boos waren we, verdrietig ook. Onze grootste huisvriend in de pan, dat doe je toch niet?
Wij niet, nee. Maar in andere delen van de wereld is de hond niet het extra gezinslid. ,,In China is het varken zozeer een huisdier dat het teken voor huis een varkentje onder een dak is", zegt voormalig Volkskrant-correspondent en China-expert Jan van der Putten. ,,Maar ook varkens hebben in China vooral een economische waarde. Het woord voor dier betekent er letterlijk 'ding dat beweegt'. Daarom kijken ze er ook anders tegen bijvoorbeeld dierenmishandeling aan."
Toch is ook in China de westerse invloed zichtbaar. ,,Het westen heeft lang geleden het schoothondje geïntroduceerd", zegt Van der Putten. ,,Die zie je nu terug bij de Chinese middenklasse. Tegelijkertijd eten veel Chinezen nog hondenvlees. Dat kun je constateren, maar je kunt er beter geen waardeoordeel over hebben. Mijn Braziliaanse vrouw vindt het verschrikkelijk dat wij rauwe haring eten. Hoe meer je gereisd hebt, hoe meer je beseft dat je dingen op verschillende manieren kunt doen."
Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker.
Documentairemaker Hans Dortmans groeit op met varkens. ,,Mijn vader hielp vanuit de overheid de Brabantse varkenssector groot te maken. Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker. Nu ben ik 56 en is het voor mij nog steeds een dilemma. Ik ben heel bewust met vlees, maar eet het nog wel. Ook varken, soms met 1 ster. Dat is niet goed. Maar onderdeel van mens-zijn is dat je niet te streng bent naar jezelf."
In 2010 had Dortmans internationaal succes met de documentaire Goddelijk Varken. Daarin volgde hij scharrelslager Gerard Zwetsloot, die regelmatig met varken Dorus een wandelingetje door het dorp maakte . Na twee jaar moest hij besluiten of Dorus bleef leven of naar de slacht ging. Het bloederige einde van de film, onder andere gezien door 1 miljoen Chinezen, maakte veel los.
,,Dat vind ik pas echt hypocriet", zegt Dortmans. ,,Wij willen niet weten waar ons vlees vandaan komt. De Amerikaanse publieke omroep wilde de film misschien aankopen, maar door de slachtscène is dat niet gebeurd. Een Amerikaanse recensent had me al afgeraden die scène erin te houden. De slager zelf vond het ook niet fijn. Ik heb hard voor de scène moeten knokken. Ik vind dat zo'n dubbele houding."
Met de kritiek op het eten van hond heeft Dortmans minder moeite. ,,Die ging volgens mij vooral over de slechte omstandigheden waarin die honden leven. Tuurlijk is het dubbel als je ziet hoe wij met sommige dieren omgaan. Maar het is makkelijker om kritisch te zijn op iets wat van ver komt. Cultuur is geen rechtvaardiging voor dierenmishandeling. Maar als een varken een goed leven heeft gehad, vind ik dat wel een rechtvaardiging om het te eten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foto's
Bali schrapt hondensaté
Toeristen in Indonesië kan het overkomen dat zij nietsvermoedend een sateetje oppeuzelen dat is gemaakt van hond. De autoriteiten op het eiland Bali gaan optreden tegen het gebruik van hondenvlees voor menselijke consumptie. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe slechte darmbacteriën de kans op een depressie kunnen verhogen
Als we niet goed in ons vel zitten, grijpen we vaak naar dingen als chips en chocola. Maar als je veel bewerkte producten eet, kan je je op lange termijn slechter gaan voelen. Het verhoogt de kans op een depressie. -
Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants. -
Starbucks wil Italianen verleiden met scheutje olijfolie in de koffie
Karamel, hazelnoot, chocolade. Bij Starbucks zijn het bekende smaken die met koffie worden gecombineerd. Maar een scheut olijfolie? Dat is een ander verhaal. De grootste koffieketen ter wereld gaat ermee experimenteren in hét koffieland bij uitstek: Italië.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Koken & Eten58
Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.