Geen keukenprinses? Maak dan eens deze koude feestschotel
Rudolph van Veen is rond de feestdagen elke dag op tv om lekkere recepten te delen. Makkelijk en snel, belooft hij. Vandaag het recept van een koude feestschotel.
Voor een feestelijk oud- en nieuwbuffet op een grote tafel is dit recept ideaal. Het is heel ouderwets volgens Rudolph. ,,Het is iconisch voor de jaren ‘70, ik ben ermee opgegroeid. Iedereen mocht blijven eten en mijn moeder zorgde altijd dat er wat op tafel stond, terwijl ze geen keukenprinses was", vertelt hij.
De basis is soepvlees. ,,De geur van gastvrijheid", vindt Rudolph. Als de salade werd gemaakt begon het met een grote kom mayonaise en het soepvlees erin. De appel die erin gaat is een soort tegenwicht voor het vlees en de mayonaise.
Ingrediënten
Salade
-500 g rundersoepvlees
- 4 aardappels
- 2 appels
- 1 kleine ui
- 200 g mayonaise
- sap van ½ limoen
Garnering
- 4 eieren
- 1 kropsla
-2 tomaten
-½ komkommer
- 6 el mayonaise
- 2 plakken ananas (blik)
- 6 cherrytomaatjes
- 2 augurken
- 2 takjes krulpeterselie
- paprikapoeder om te bestuiven
Bereiding
Stap 1: Salade
Breng 1 liter water aan de kook met het soepvlees en schep het schuim eraf. Zet op matig vuur en laat 2 uur of langer trekken. Laat het vlees afkoelen en pluk klein. De bouillon kan je gebruiken om bijvoorbeeld soep mee te maken.
Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat uitwasemen op keukenpapier.
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui. Meng het rundvlees, aardappel- en appelblokjes, ui en de mayonaise. Breng op smaak met het sap van de limoen en peper en zout.
Stap 2: Garnering
Kook de eieren circa 8 minuten. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer.
Schep de vleessalade op een grote schaal. Haal de blaadjes los van de kropsla en plaats deze rondom de salade. Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in plakjes. Verdeel het ei, tomaten en de komkommer rondom de salade. Roer de mayonaise los met een klein scheutje water. Verdeel ¾ van de mayonaise over de bovenkant van de salade.
Halveer de schijven ananas en de cherrytomaatjes. Pluk de peterselie. Verdeel deze over de bovenkant van de salade. Garneer met de peterselie. Halveer de augurken. Snijd deze in tot een waaiervorm en leg op de salade. Verdeel de rest van de mayonaise over de eitjes en bestuif deze met een beetje paprikapoeder.
24Kitchen Feestdagen met Rudolph is elke werkdag om 18.30 uur te zien op 24Kitchen.
Hieronder vind je meer recepten van Rudolph van Veen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gemeente grijpt in bij fastfoodrestaurants: appel en water op het menu, maar wie koopt dat?
Rotterdam -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Met deze heerlijke oliebollen is jouw oudejaarsavond compleet
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van oliebollen. -
PREMIUMVoor jou getest
Zeven blenders getest: ‘Bij deze heb ik de neiging het deksel voor de zekerheid vast te houden’
Een blender is een alleskunner. Hij perst fruit, hakt groente, maakt beslag en crusht ijsklontjes. Zeven blenders moeten aan de bak voor een smoothie en ijsblokjes. -
PREMIUMzes vragen17
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.
-
PREMIUM
Tijd om de barbecue schoon te maken: rauwe aardappel voor een piekfijn rooster
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Restjes over van het kerstdiner? Maak dan deze ragout
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van kerstragout.