'Gefrituurd eten hoeft niet ongezond te zijn'
Koken & etenFrituren heeft een ongezond imago. Onterecht, vindt kookboekenschrijver Angela Prins. In haar nieuwe boek Fris Frituren laat ze zien hoe het gezond kan.
Angela Prins staat niet alleen in haar strijd, zo brak professor Tiny van Boekel, professor in food science van Wageningen Universiteit, vorig jaar een lans voor friet. ,,Friet komt van de aardappel en de aardappel op zich is gezond. Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond'', aldus van Boekel in een video van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. ,,Zolang je maar gevarieerd eet, past friet prima in een gezond voedingspatroon.''
Toch staat frituren in een slecht daglicht , zag Angela Prins. ,,Nu wordt een frituurtje vaak gezien als "vette" snack, veel minder vaak als een serieus onderdeel van een dagelijks menu'', vertelt Prins. ,,Maar goed frituren hoeft niet te leiden tot een vette maaltijd. Dan kan iets gefrituurds een mooie aanvulling op de maaltijden zijn. Frituren is dan ook niet alleen friet en kroketten is, maar juist heel veelzijdig en lekker. Dit heb ik zelf ook gemerkt, bijvoorbeeld bij de nieuwe haring. Die is echt heel lekker als hij wordt gefrituurd, het wordt wel een heel andere vis, maar wel heerlijk.''
Frans van Rooij, directeur van de vereniging Professionele Frituurders en Nederlands Frituurcentrum, is blij met het boek. ,,We willen laten zien dat met frituren als bereidingswijze van voedsel niets mis is en je als het ware iedere dag bij de maaltijd iets gefrituurds kunt eten'', aldus van Rooij. ,,Het enige ongezonde aan bijvoorbeeld friet, is dat het te lekker is en we er dus te veel van eten.''
Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, laat weten dat het toch iets genuanceerder ligt. ,,Wij adviseren allereerst dat mensen indien ze frituren dit doen in olie en vloeibaar frituurvet. Deze bevatten weinig verzadigde vetten en zijn daarom een betere keuze dan vast vet'', aldus van der Ploeg. ,,Verder bevatten gefrituurde producten veel calorieën en dus moet je opletten met hoeveel je ervan eet. Maar ook hier geldt dat het vooral van belang is om gevarieerd te eten.''
Probeer vanavond dit recept uit het nieuwe boek Fris Frituren van Angela Prins.
Gefrituurde verse ananas met kumquat, granaatappel en bloedsinaasappel
Ingrediënten:
- 1 verse rijpe ananas
- 2 of 3 eiwitten (losgeklopt met een paar druppels olie)
- 1 granaatappel (doormidden gesneden en de pitjes eruit getikt)
- 2 bloedsinaasappels (gepeld en in partjes zonder vlies gesneden)
- 4 kumquats (gewassen en in dunne plakjes gesneden)
- Fijne suiker (of kristalsuiker fijngewreven of gemalen)
- Olie of vet om in te frituren
Bereidingswijze:
- Verhit de olie of het vet tot 175 ºC.
- Snijd de uiteinden van de ananas en snijd de ananas in plakken.
- Snijd de schil eraf en verwijder de harde pitjes.
- Maak de plakken goed droog met keukenpapier.
- Haal de plakken één voor één door het eiwit.
- Veeg het teveel aan eiwit eraf.
- Bak ze ook één voor één in de hete olie of het vet.
- Draai ze halverwege om.
- Neem de tijd om ze goed te bakken. Dan wordt de ananas heerlijk zoet.
- Laat de gebakken ananas uitlekken en strooi er dan direct wat fijne suiker over.
- Maak een mooi bordje samen met de granaatappelpitjes, de bloedsinaasappel en de kumquat.
- Warm opeten is het lekkerste.
De frikandel kun je echter uiteraard ook nog gewoon frituren. Met genoeg oefening kan je dan misschien Ton van zijn troon afstoten als wereldkampioen frikandellen eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Mora komt met vegakroket van de Vegetarische Slager
Snackfabrikant Mora slaat de handen ineen met De Vegetarische Slager. Hun eerste gezamenlijke producten, waaronder een vegetarische kroket, liggen naar verwachting begin volgend jaar in de supermarkt. Ook leveren ze de vegahapjes aan bedrijfskantines, cafetaria's en andere horecagelegenheden. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit. -
PREMIUM
Deze wijnboer uit Balkbrug is blij met de hitte: ‘Lopen anderhalve week voor’
,,Het is een superseizoen’’, vindt wijnboer John Huisman uit Balkbrug. De meeste boeren worstelen met de zomerse temperaturen, maar hij juicht de hitte juist toe. Anderhalve week loopt de boerderij voor op de oogst. Toch liggen er ook gevaren op de loer: verbranding en insecten. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten51
Kosten van je boodschappen drukken? Dan is dit hét moment om vlees in te wisselen voor vleesvervangers
Waar alles duurder lijkt te worden, is er één product waarvan de prijs nauwelijks stijgt: de vleesvervanger. De vleesprijzen schieten vanwege de inflatie door het dak, waardoor je nu in verhouding een stuk goedkoper uit bent met het plantaardige alternatief. -
21 columns over de frikandel: 'Snack maakt veel los'
Niks zo oer-Nederlands als de frikandel. Een ode waard, vindt journalist John Bas. Hij wijdde deze zomer een complete columnreeks aan de lekkernij, ook wel bekend als lange lummel, gefrituurde leuning en – de grappigste naam, vindt Bas – kadaverstaaf.