Geld besparen: zo gooi je veel minder kostbaar eten weg
Koken & EtenVoedselverspilling is makkelijk te voorkomen. In het boek Zero waste koken voor dummies leer je de basisprincipes om hiermee om te gaan. Van restjes gebruiken tot lelijke producten kopen en composteren: dit zijn de leukste tips.
1. Koop alleen wat je gaat gebruiken
Simpel maar effectief: als je in de supermarkt loopt, bedenk dan goed welke producten je daadwerkelijk gaat gebruiken. Stel jezelf vragen als: wat gooi ik vaak weg? Waarvoor heb ik dit nodig? Hoe en wanneer ga ik het gebruiken? Als je het antwoord op de laatste vraag niet weet, of je gaat het deze week niet eten, dan hoef je het nog niet te kopen.
2. Benut snijsels en restjes
Door restjes te gebruiken en af en toe voor meer dagen te koken, kun je tijd én geld besparen. Het karkas van een gebraden kip kun je bewaren en samen met het groenteafval in een grote pan met water tot bouillon koken. Ga je buiten de deur eten? Vraag het personeel of ze de restjes van je bord kunnen inpakken, om het op die manier opnieuw te gebruiken.
Van citroenschillen kun je gesuikerde citrusschillen maken, het vocht uit een blik kikkererwten kun je opkloppen voor een whiskey sour. Op die manier kun je een zero waste-mocktail of -cocktail maken. Met de pekel uit een potje augurken kun je een saus of soep op smaak brengen.
3. Koop lelijke producten
Supermarkten hebben vaak een hoek met afgeprijsde producten waar de ‘lelijke’ of imperfecte producten liggen. Door deze producten te kopen ga je voedselverspilling tegen en bespaar je ook geld.
4. Lees de instructies van apparaten en richt je koelkast en vriezer goed in
In de handleiding of instructie van je koelkast of vriezer staan vaak goede tips, lees die dus goed door. Sommige producten bewaar je uit gewoonte in de voorraadkast, maar blijven langer goed in de koelkast. Veel ingevroren producten kun je zes maanden (of langer) bewaren, je kunt ze dus altijd invriezen tot je tijd hebt om ze te bereiden.
Controleer je koelkast wekelijks: schuif etenswaren die als eerste op moeten naar voren en leg de producten met de kortste datum bovenop. Bekijk de ingrediënten die je in de koelkast hebt liggen en bedenk wat je er vandaag of morgen mee kan maken. Maak ruimte in de koelkast waar je producten bewaart die snel op moeten en controleer je producten regelmatig op bederf.
5. Maak een composteerstrategie
Door je voedselresten te composteren heb je minder afval én geef je jouw tuin een oppepper. Fruit- en groenteafval en koffiedrab uit de keuken zijn ‘groen’, net als gras. Tot bruin materiaal behoren eierschalen, karton, kranten, takjes of herfstbladeren. Als je een emmer op het aanrecht of in de buurt van je afvalemmer zet, kun je makkelijker aan composteren denken.
6. Laat je eten weer groeien
Verschillende producten kun je opnieuw laten groeien, zodat je ze nog een keer kunt eten. Denk aan een avocadopit, een aardappel met uitlopers, (bos)ui, prei en knoflook. Ook bleekselderij kun je laten ontkiemen en wortel, pastinaak en rode biet groeit ook weer aan. De onderkant van een sla kun je in het water zetten om de blaadjes weer te laten groeien, of in de aarde zetten als de worteltjes groot genoeg zijn.
7. Maak je eigen kruidentuin
Door je eigen verse kruiden te maken bespaar je geld, en je hoeft alleen te gebruiken wat je nodig hebt. Je kunt een kruidentuin onderhouden, maar het kan ook op de vensterbank. Peterselie en munt zijn makkelijk te kweken, basilicum heeft wat meer zorg nodig. Koop een klein plantje in het tuincentrum en lees de instructies op het label zorgvuldig. Of koop een kruidentuinkit, hier zit alles al in wat je nodig hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Heineken, De Klok of Schultenbräu: wie proeft het verschil?
Heineken kondigde een fikse prijsstijging van het bier aan in zowel de supermarkt als de horeca. Zijn er nog goedkopere alternatieven en proef je het verschil tussen een A-merk of een budgetbiertje eigenlijk wel? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.
-
video
Een tompouce eten lastig? Zo lukt het zonder knoeien
Eerst de bovenkant eten? Of juist het dakje voor het laatst bewaren? Over de manier waarop je een tompouce moet eten, ontstaan altijd veel discussies. In deze video laten experts zien hoe zij te werk gaan. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.