'Gezond eten is vaak niet lekker genoeg'
Het is lastig om een gezond dieet vol te houden. Dit wordt vaak toegeschreven aan een zwakke discipline, maar volgens Astrid van Langeveld is een gezond dieet simpelweg niet smaakvol genoeg.
Voor haar onderzoek, waarop ze vorige week promoveerde aan de Wageningen Universiteit, onderzocht van Langeveld de dieet- en smaakpatronen in Nederland. Velen denken dat mensen met overgewicht vooral zwichten voor zoetigheid. Van Langeveld kwam tot de conclusie dat zwaarlijvige mensen juist veel calorieën binnen krijgen door het consumeren van 'zout, umami en vet' voedsel, denk hierbij aan chips en gefrituurd voedsel. Het is dan ook van belang om gezonde diëten te creëren die ook het verlangen naar zoetigheid en zout eten bevredigen.
,,De gezonde diëten bevatten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet en zijn daarom minder sterk van smaak'', vertelt van Langeveld in gesprek met FoodHolland. ,,Dat verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden. Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Dit is echter nog niet zo makkelijk voor iedereen.''
Mensen hebben de neiging om het erg moeilijk te vinden om zich te houden aan voedingsrichtlijnen. De reden hiervoor kan verrassend eenvoudig zijn: de aanbevolen diëten zijn gewoon niet lekker genoeg! Deze diëten hebben een lage smaakintensiteit. Suggesties voor de toekomst zijn om gezonde voeding te creëren, maar ook om onze zoete en hartige smaak te bevredigen.
Inspiratie nodig? Hier zie je een voorbeeld van een gezonde en smaakvolle maaltijd:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezond leven: je kunt nu beginnen
In zijn nieuwe boek 'Drink meer koffie' geeft de Zweedse arts Bertil Marklund tien simpele, concrete adviezen waarmee je meteen kunt beginnen. Hieronder licht hij alvast een tipje van de sluier. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo gedraag je je op vakantie in restaurants: ‘Na elf uur ’s ochtends bestel je geen cappuccino meer’
Hoe gedragen we ons op vakantie aan tafel? Wat doe je wel en wat vooral niet. Tips voor vakantiegangers naar zes Europese bestemmingen. ,,Houd de tradities van een land in ere.’’ -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Arts: Van '8 tot 8' eten kan wonderen doen voor je darmen
Het is goed om je maaltijden binnen 12 uur tijd te consumeren en daarna 12 uur niets te eten. Dat is het advies van de arts Rangan Chatterjee. Zo'n eetwijze is volgens hem goed voor je darmen, voor je immuunsysteem en voor het behouden van een gezond gewicht. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Koken & eten
Waarom er van een volle pan aardappelen zo weinig puree overblijft, en waarom dat niet erg is
In Nederland zijn we echte aardappeleters. We eten ze gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd. Bij het pureren blijft er in de pan echter niet zoveel over van die grote hoeveelheid aardappelen die je had gekocht. Hoe kan dat? En hoe lang en welke aardappel moet je prakken? -
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.