Volledig scherm
© Shutterstock

'Gezond eten is vaak niet lekker genoeg'

Het is lastig om een gezond dieet vol te houden. Dit wordt vaak toegeschreven aan een zwakke discipline, maar volgens Astrid van Langeveld is een gezond dieet simpelweg niet smaakvol genoeg.

Voor haar onderzoek, waarop ze vorige week promoveerde aan de Wageningen Universiteit, onderzocht van Langeveld de dieet- en smaakpatronen in Nederland. Velen denken dat mensen met overgewicht vooral zwichten voor zoetigheid. Van Langeveld kwam tot de conclusie dat zwaarlijvige mensen juist veel calorieën binnen krijgen door het consumeren van 'zout, umami en vet' voedsel, denk hierbij aan chips en gefrituurd voedsel. Het is dan ook van belang om gezonde diëten te creëren die ook het verlangen naar zoetigheid en zout eten bevredigen.

,,De gezonde diëten bevatten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet en zijn daarom minder sterk van smaak'', vertelt van Langeveld in gesprek met FoodHolland. ,,Dat verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden. Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Dit is echter nog niet zo makkelijk voor iedereen.''

Mensen hebben de neiging om het erg moeilijk te vinden om zich te houden aan voedingsrichtlijnen. De reden hiervoor kan verrassend eenvoudig zijn: de aanbevolen diëten zijn gewoon niet lekker genoeg! Deze diëten hebben een lage smaakintensiteit. Suggesties voor de toekomst zijn om gezonde voeding te creëren, maar ook om onze zoete en hartige smaak te bevredigen.

Inspiratie nodig? Hier zie je een voorbeeld van een gezonde en smaakvolle maaltijd: