Volledig scherm

Gildehoen dijen met sinaasappel-cranberry chutney

Kipfilet is toch wel ondergeschikt aan de veel sappigere en malse dijen. Zeker als je een mooi ras uitzoekt zoals een gildehoen zul je genieten van de smaak en structuur. Voor de gure winterperiode is deze gildehoen met een citrus-knoflook korstje en een heerlijke sinaasappel-cranberry chutney dan ook een schot in de roos.

Ingrediënten (4 personen):
Sinaasappel-cranberry chutney:
- 250 g verse cranberry’s
- 1 witte ui, fijngesnipperd
- 1 eetlepel sojaolie
- 1 glas water
- 50 g suiker
- Zest en sap van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs sterren
- 3 jeneverbessen
3 kruidnagels

- 400 gr gildehoen- of scharrelkippendijen
- 1 el fijn gehakte thijmblaadjes
- Zest van 1 citroen, zeer fijngehakt
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 el zonnebloemolie

Benodigdheden:
Koekenpan
- Sauspan

Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 10 minuten):
Prik de kruidnagels in een stuk van de sinaasappelschil (zo kan je ze later makkelijk terugvinden).
In een sauspan de cranberry’s en witte ui kort aanbakken in hete olie, de suiker toevoegen en karameliseren.
- Afblussen met sinaasappelsap en een beetje water toevoegen zodat een dikke emulsie ontstaat.
- De overige ingrediënten toevoegen en op zacht vuur 20 minuten laten trekken.
- Vervolgens het kaneelstokje, de jeneverbessen, de steranijs en sinaasappelschil met kruidnagel verwijderen.
- De chutney kan zowel warm als koud gebruikt worden.
- Terwijl de chutney op het vuur staat de tijm, citroenzest en knoflook mengen en de kippendijen hiermee inwrijven.
- Kruiden met zout en versgemalen zwarte peper en in een pan met zonnebloemolie bakken op middelheet vuur.
- Serveer met de sinaasappel-cranberry chutney en side dishes naar keuze. 

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.

Volledig scherm
© Remko Kraaijeveld

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15309 stemmen