Volledig scherm

Glaasje te veel op? Zo krijg je geen kater

Als carnaval losbarst, kun je maar beter lichamelijk voorbereid zijn. Met deze tips houd je een kater buiten de deur.

Tip 1: Drink veel water
Je lichaam droogt langzaam uit als je aan het drinken bent. De gouden tip is daarom: drink voor ieder glas alcohol een glas water. Zo zorg je ervoor dat je niet uitdroogt. Zorg dat je voor het slapengaan minimaal een liter water drinkt. Hierdoor is je lichaam tijdens je nachtrust gehydrateerd. Drink de volgende ochtend water of kokoswater. In kokoswater zitten natuurlijke suikers die goed zijn tegen misselijkheid. 

Tip 2: Vermijd medicatie 
Veel mensen hebben bij een kater last van hoofdpijn. Hiertegen slikken ze dan bijvoorbeeld paracetamol. Maar je lever heeft even nodig om deze medicatie te verwerken. Je hoofdpijn neemt dus wel af, maar in de tussentijd heeft je lever niet de tijd gehad de alcohol af te breken. Hierdoor stel je de kater alleen maar uit. 

Tip 3: Eet vet in de ochtend
In de ochtend is een deel van de alcohol in je lichaam nog niet verwerkt. Door vet te eten in de ochtend versnel je dit proces een beetje. Het vet dat je eet gaat namelijk tegen je maagwand zitten, waardoor de alcohol sneller en beter wordt opgenomen en je kater iets korter duurt.

Tip 4: Neem een eetlepel suiker voor je gaat slapen 
Dit klinkt misschien heel vies en raar, maar het schijnt te helpen. Na het drinken van alcohol heeft je lichaam geen stimulans om energie aan te maken. Dit maakt dat je je beroerd en lamlendig voelt. Door het nemen van een eetlepel suiker heeft je lichaam glucose genoeg om je de volgende ochtend niet slecht te laten voelen. 

Tip 5: Vermijd pittig eten en drink cola 
Je maag heeft na je nachtelijke avonturen al genoeg te verduren. Als je dan ook nog pittig eet, heeft je maag een dubbele dosis te verwerken. Door cola te drinken wordt je maag rustig. Cola neemt de misselijkheid weg. Maar drink met mate, want cola droogt je namelijk uit. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.