Gloednieuw eimerk ook goed voor de kip?
EN IS HET WATNooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen professionals producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal beoordeelt Nicole van Gemert, directeur van Foodwatch een nieuw merk eieren.
Delen per e-mail
Er is weer iets nieuws. Dit najaar verschijnt een nieuw biologisch merk eieren op de markt genaamd: ‘Crazy About Eggs’. Voor de biologische eieren betaal je rond de 3,49 euro voor zes stuks. Deze eitjes zijn anders, claimt het bedrijf, want de verpakking is biologisch afbreekbaar. De kippen komen van biologische boerderijen, waar ze binnen en buiten kunnen scharrelen en ze hebben ruimte. Dat betekent: zo’n vierkante meter per vijf kippen.
Bovendien is Crazy About Eggs een reactie op het bestaande aanbod aan eieren, volgens medeoprichter Jeroen Janssen (33). Hij vindt dat transparantie in de keten ver te zoeken is. ,,Eieren zien er allemaal hetzelfde uit en je weet nooit waar ze vandaan komen.’’ Daarom doet Crazy About Eggs het anders: de kippen kun je volgen via een 24-uur livestream en ze werken samen met een select groepje pluimveehouders.
Transparant
Dat er weinig transparantie zou zijn in de keten, noemt Nicole van Gemert, van Foodwatch, met betrekking tot tafeleieren onzin. ,,Wij streven als ‘voedselwaakhond’ naar volledige transparantie. Maar bij eieren zit dat wel goed. Ieder ei heeft een welzijnscode, op basis waarvan je als consument kunt achterhalen waar het vandaan komt.’’
De codes
In het kort heb je vier codes: van 0 tot 3, waarbij geldt hoe hoger het cijfer, hoe slechter de leefomstandigheden. Code 0, staat voor een biologisch ei. De kippen krijgen biologische voeding en hebben meer leefruimte dan vrije-uitloopkippen. Code 1 staat voor vrije-uitloopkippen. Deze kippen hebben een uitloop van vier vierkante meter per kip.
Heb je een ei met code 2, dan gaat het om een scharrelkip of rondeelkip. Scharrelkippen leven in schuren met stro, kunnen niet naar buiten en hebben minder ruimte dan de biologische en vrije-uitloopkippen.
Rondeelkippen zitten qua leefruimte tussen biologische en vrije-uitloopkippen in, maar krijgen geen biologische voeding. Tot slot is er code 3, de legbatterij. Deze eieren worden niet meer in doosjes verkocht, maar wel verwerkt in diverse producten.
Na de welzijnscode 0 tot en met 3, volgt bovendien de code van het land en de cijfercombinatie van het bedrijf waar je eitje vandaan komt.
Dat jonge, kleine bedrijven, zoals Crazy About Eggs roepen dat ze innovatiever zijn dan een welzijnscodering of keurmerk, gebeurt steeds vaker, meent Van Gemert. ,,Maar de vraag is: wie controleert zo’n bedrijf dan?’’
Bovendien noemt ze het marketing, ,,In lijn met de welzijnscodering zouden deze eieren overeen komen met scharreleieren, want de kippen hebben ongeveer net zoveel leefruimte (vijf kippen per vierkante meter).’’ Wel mogen de kippen naar buiten, krijgen ze biologisch voer en worden ze vergezeld door hanen, die normaliter meteen na de geboorte worden gedood.
Biologisch
Het is een biologisch eitje en dat is een plus, vindt Van Gemert. Maar dat maakt het niet uniek. Ze verwijst hiermee naar‘ Kipster’, een bedrijf dat eerder in het leven geroepen is. Kipster voert de kippen biologische etensresten, brengt de hanen groot op een biologische boerderij (waarna ze wel naar de slacht gaan) en gebruikt duurzame verpakkingen.
Milieu
Overigens doet Crazy About Eggs ook aan duurzame verpakkingen. Daarom denkt ze dat er wel markt is voor een product als Crazy About Eggs. ,,Het is een Amsterdams ‘hip’ bedrijf, dus wellicht spreekt het mensen aan uit de grote stad met duurzame ambities. Een beetje de hipsterachtige types.’’
Het eiermerk lanceert zijn sixpacks met eieren in eerste instantie bij retailers in Nederland en Duitsland. Verder heeft het bedrijf ook plannen om uit te breiden naar andere landen, laat Janssen weten.
Ilona gaat de strijd aan met allerlei dingen die zij niet lust. Ditmaal proeft zij een gebakken en gekookt ei.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
koken&weten
Kun je aan je scheten ruiken wat je hebt gegeten?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je aan een scheet ruiken wat je hebt gegeten? -
koken & eten
Geen high tea, maar een ‘high ice cream’: hier kun je genieten van heel veel ijs
In plaats van een high tea, high wine, high friet of zelfs high cheese kun je deze zomer genieten van een ‘high ice cream’. Wij zetten de leukste locaties op een rij. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers.