Volledig scherm
© Shutterstock

Goedkoopste garnalen van Aldi zijn ook nog eens heel goede

De prijs van garnalen is de afgelopen tijd enorm gedaald. Door de warme zomer zit de zee vol en de vissers hebben enorm veel gevangen. Wie goede wil hebben, is bij Aldi het voordeligst uit.

Garnalen zijn niet meer zo duur als ze maandenlang waren. Voor een paar euro kunnen liefhebbers al een bakje van 100 gram scoren. Bij Aldi is de prijsdaling het best te zien. Voor een bakje van 100 gram betalen klanten 2,99 euro. Bij Albert Heijn is dat 4,99 euro. Jumbo vraagt voor een zelfde hoeveelheid 4,83 euro. 

Bij Schmidt Zeevis zijn de grootafnemers al gebeld: die kunnen weer gewoon garnalen kopen, want ze zijn weer betaalbaar. ,,De omzet is enorm gedaald de afgelopen maanden, toen de prijzen zo hoog waren'', legt directeur Marcel van Breda uit. ,,Als een kilo 85 à 90 euro kost, dan halen restaurants de garnalencocktail van de kaart en gaan iets anders serveren. Je kunt moeilijk 30 euro voor een voorgerecht vragen.'' Bij Schmidt ligt de prijs van de gepelde garnalen op 5,25 euro. 

De prijs op de veiling is nu gedaald. ,,Wij hebben prijzen gehoord van 3 euro, maar zo laag hebben wij het nog niet gezien'', aldus Van Breda van de Rotterdamse vishandel. ,,Wel rond de 8 euro per kilo voor gepelde garnalen, terwijl dat vorig jaar in mei rond de 20 euro lag. In een jaar tijd is de prijs dus gehalveerd.'' Voor een grote vishandel zoals Schmidt is die prijs niet de inkoopprijs, omdat de groothandel in Texel of Colijnsplaat er nog tussen zit. ,,Maar wij kruipen wel naar die lage prijs toe.''  

Volgens de vergelijkingssite Supermarktscanner.nl betaalden klanten in de periode februari tot juni nog 6 euro voor een bakje bij AH. Daarna daalde de prijs tot 5,25 euro. In augustus kwam de prijs uit op de huidige 5 euro. Bij Jumbo ligt de prijs al vanaf februari op 5 euro. Bij die supermarkt waren in maart en mei de prijzen eenmalig nog lager dan nu: 4 euro. Sinds eind juli is de prijs constant op de eerdergenoemde 4,83 euro. 
Of die prijzen nog verder dalen, kan de  AH-woordvoerder niet zeggen. ,,Het is een beetje prematuur om nu al aan te geven dat de prijs van garnalen omlaag gaat. Wij volgen de ontwikkelingen in de markt.''

Voor de prijs is Aldi aantrekkelijk. Voor de kwaliteit ook: ze scoorden een 8,1 en waren uitblinkers in de test van de Consumentenbond in december 2017. Die van Jumbo waren een afrader. De beestjes scoorden een belabberde 2,4 als rapportcijfer. Net iets beter, maar ook erg slecht, waren die van AH met een 3,3. Die van Aldi waren vooral verser en bevatten ook nog eens de minste bacteriën. Die van Jumbo bevatten ook nog eens te veel benzoëzuur. 

Hieronder een recept met Hollandse garnalen:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.