Gooi je gerimpelde appeltje niet weg; zo maak je er heerlijke cake mee
Koken & etenZijn de appels op je fruitschaal gerimpeld of hebben ze lelijke plekken? Niet weggooien. Je kunt er appelmoes van maken of cake. Als ze in een cake zitten, merk je niets van zijn rimpeltjes. Eigenlijk is zo’n overschotje juist een goed excuus om iets lekkers te bakken.
Delen per e-mail
Soms kom je er gewoon niet aan toe, om al je appels op te maken. Ligt er bij jou ook nog een stel die een beetje is ingedroogd en niet meer zo knapperig om zo uit je vuistje te eten? Dan kun je er heel makkelijk deze cake mee maken. Snij eventuele bruine plekken wel weg.
Let op: dit recept is voor appels en niet geschikt voor zacht en sappig fruit, want dan wordt je cake erg zompig.
In de podcast Achter het Verhaal duikt Kevin Goes in de wereld achter de artikelen op onze site. Redacteur Koken&Eten Ellen den Hollander vertelt in onderstaande aflevering over haar recept van deze cake:
Appelcake met rozijnen
Ingrediënten
200 gr boter
200 gr amandelmeel
100 gram rozijnen
1 à 2 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden (circa 200 gr)
4 eieren
1 eetlepel kaneel
2 zakjes vanillesuiker
100 gr witte basterdsuiker
3 theelepels bakpoeder
Bereiding
-Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Doe een stuk bakpapier in de cakevorm. Dan komt hij er straks makkelijker uit.
-Doe de rozijnen in een kom of beker en schenk er warm water bij totdat ze net onder staan.
-Smelt de boter: doe de boter in een bakje boven een pan heet water: au bain-marie. Niet direct in de pan doen, want de boter mag niet bruin worden.
-Breek de eieren in een kom. Voeg de gesmolten boter en de basterdsuiker toe. Mix tot het zacht en romig is en eruit ziet als zijdezachte vla. Voeg het amandelmeel en het bakpoeder toe en klop door tot je een egaal deeg hebt.
-Voeg de vanillesuiker bij de appelblokjes in de kom. Strooi de kaneel erover heen en schud de kom zodat de suiker en kaneel gelijkmatig op de appel terecht komt.
-Zeef de rozijnen. Doe de rozijnen bij de appelstukjes. Roer door elkaar zodat de rozijnen door het mengsel komen.
-Voeg de appels met rozijnen bij het deeg en roer door elkaar.
-Stort je deeg in de cakevorm. Strijk gelijkmatig door de kom zodat de cake overal even hoog wordt.
-Bak ongeveer 40-50 minuten in de oven. Check of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als die er droog uitkomt, is je cake gaar.
-Lekker met een bolletje ijs. Je kunt er ook honing overheen sprenkelen. Of poedersuiker. Of alledrie. Leef je uit.
Meer zin in appeltaart? Danny Jansen en Miljuschka Witzenhausen maakten ter ere van het 5-jarig bestaan van 24Kitchen - een klassieke:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kaasleverancier Albert Heijn slachtoffer van gijzelsoftware
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de leveringen van kaas aan supermarkt Albert Heijn is in het paasweekend naar eigen zeggen gehackt. Dat laat directeur Toon Verhoeven van Bakker Logistiek weten. Door de hack waren er afgelopen weekend lege schappen op de kaasafdelingen in de Albert Heijn-supermarkten. -
PREMIUM
Knakworst vermalen voor je kindje van zes maanden? Dat moet anders, dacht moeder Miriam
Als jonge moeder viel Miriam van den Eijnden uit het Brabantse Someren van haar stoel van verbazing toen ze op zoek ging naar recepten voor haar baby. ,,Knakworst vermalen in een keukenmachine voor je kindje van zes maanden oud?” Dat moet en kan anders, dacht ze. Samen met haar man bouwde ze een app voor baby's van 4 maanden tot en met kinderen die al met de pot mee eten. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Deze tiramisu met twee soorten drank zou ook helpen tegen een kater
Hoe serieus je de claim moet nemen, is de vraag. Maar culinair auteur Letitia Clark zegt dat dit Italiaanse dessert elk moment van de dag geschikt is. Ook als je een kater hebt. Hoe dan ook: deze klassieker, met zijn romige vulling en lange vingers die nét nog bite hebben, is erg lekker. -
PREMIUMKoken & eten
Horecaondernemer Danny houdt terras op 21 april dicht: ‘Dit is zelfmoord, zo’n soort tent ben ik niet’
Dat het kabinet vanaf 21 april de terrassen en winkels hoopt te kunnen openen, leidt tot een jubelstemming bij veel horecaondernemers. Toch zitten niet alle ondernemers te springen. Danny Snaaijer houdt zijn zaak bijvoorbeeld potdicht.
-
Met deze baktips kom je het lange weekend door
In het dessertboek van Janneke Phillipi staan makkelijke recepten voor zoetigheid: van puddinkjes tot taart waarin groenten zijn verwerkt. Twee ervan zijn zo makkelijk dat ook thuiskoks met weinig ervaring ze kunnen proberen in dit lange weekend. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’