Gourmetten ongezond, waarschuwt toxicoloog, maar fondue op open vuur is schadelijker
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is een avondje gourmetten slechter voor de luchtkwaliteit dan vuurwerk op oudejaarsavond?
Blok hout in de openhaard, vuurkorf voor de deur, kaarsjes aan en met het hele gezin gourmetten. Wat oh-zo-gezellig klinkt om de donkere dagen door te komen, kan tegelijk oh-zo-ongezond zijn. Uit metingen van TNO blijkt dat een avondje gourmetten tot drie keer slechter is voor de luchtkwaliteit in huis dan fijnstof van vuurwerk dat op een oudejaarsavond naar binnen waait.
Toch moeten we er volgens Martin van den Berg niet te panisch over doen. ,,Maak je niet druk als je met de feestdagen gaat gourmetten”, stelt de emeritus-hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht gerust. ,,Kerst moet ook leuk blijven. Natuurlijk, een toxicoloog vindt altijd wel wat. Maar mijn vrouw brandt ook vaak kaarsen in huis. Met wat voorzorgsmaatregelen is het allemaal wel te overzien.”
De voorzorgsmaatregelen van Van den Berg op een rij:
Rood vlees: ,,Eet niet te veel rood vlees. Van vlees met veel rode bloedlichaampjes is bekend dat het kankerverwekkend is. Daarom zijn kip en vis beter dan bijvoorbeeld rund. Het ongezondst is bewerkt vlees zoals worsten en gerookt vlees zoals spek.”
Geen zwartgeblakerd vlees: laat eten tijdens het gourmetten niet aanbakken. ,,Alles met zwarte aanbaksels is kankerverwekkend. Dat geldt óók voor groente. Het lichaam kan er wat van hebben, maar je moet het niet overdrijven. Dus een keertje barbecueën of gourmetten is prima, maar voorkom onnodige blootstelling. Je gaat ook niet voor je plezier bij de uitlaat van een auto staan.”
Kaarsen: ,,Elektrisch gourmetten is beter dan op een vuurtje van bijvoorbeeld wasbenzine of spiritus, zoals ook vaak voor fondue of steengrillen wordt gebruikt. Voor vlammen heb je zuurstof nodig. Ook kaarsen verbruiken zuurstof tot CO2. Bij kaarsen speelt bovendien mee dat ze kunnen walmen. De walm bevat kankerverwekkende stoffen.”
Wierook: ,,We weten allemaal dat een sigaret slecht is, maar vlak wierook niet uit. Er zitten vaak irriterende stoffen in waar mensen van kunnen gaan hoesten.”
In de podcast praten Tijn Elferink en Ellen den Hollander over gezond gourmetten: ‘Ventileren, ventileren en nog eens ventileren.’
De dosis maakt volgens Van den Berg het gif. Hoe groot is je gezin en dus hoeveel gourmetpannetjes? Maar ook hoeveel kaarsen ten opzichte van het formaat van de woonkamer. Maar het allerbelangrijkste is: ventileren. ,,Frisse lucht is niet alleen goed tegen corona, maar ook omdat het fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht verdunt.”
Walmende kaarsen
,,Zet tijdens het gourmetten de mechanische ventilatie op de hoogste stand”, benadrukt Piet Jacobs, fijnstofspecialist bij TNO. ,,En zet de ramen aan weerszijden van de kamer op een kier zodat er veel ventilatie is.” Met kaarsen aan is volgens Jacobs de uitdaging om wel te ventileren, maar kaarsen niet te laten walmen. ,,Want dan neemt de roetproductie enorm toe. Ventileer voldoende, maar zonder tocht.”
Op oudejaarsavond zijn de adviezen volgens Jacobs vanwege fijnstof door vuurwerk net iets anders. ,,Net voor twaalf uur is het verstandig om de ramen te sluiten en het ventilatiesysteem in de laagstand te zetten, anders ben je fijnstof van buiten naar binnen aan het zuigen. Al is dat dit jaar vanwege het vuurwerkverbod niet nodig.”
Het oordeel
Een avondje gourmetten bij kaarslicht blinkt niet uit qua gezondheid. Maar wie gourmetavondjes beperkt tot de feestdagen, kan opgelucht ademhalen. Met wat voorzorgsmaatregelen is het leed te verzachten. De belangrijkste: laat je eten niet aanbranden en ventileer je kamer goed.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUMzes vragen19
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM33
Elke dag een of meer blikjes cola (zero) zoals Roger vroeger: hoe (on)gezond is dat nu eigenlijk echt?
Roger van Damme dronk vroeger - voor hij op zijn gezondheid begon te letten - 15 tot 20 blikjes Coca-Cola Zero per dag. Van Damme is een Nederlandse chef-kok, die een Michelinster in Antwerpen heeft en te zien is in verschillende Vlaamse tv-programma’s. Dat frisdrank niet gezond is, weten we, maar kan het kwaad als je elke dag één of meer blikjes drinkt? Is Coca-Cola Zero gezonder dan gewone cola? En tot hoeveel blikjes beperk je jezelf best? Voedingsexpert Eric De Maerteleire legt uit. -
PREMIUMjoost weet het
Het hoort toch bij gastvrijheid om voor carnivore gasten iets met vlees te bereiden?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (80) al een eind op weg is, beantwoordt hij jullie vragen in ons weekendmagazine Mezza. Deze week het bespreekbaar maken van wrijving, vriendinnetjes die hun bord niet leeg eten en carnivore gasten. -
Koken & Weten
Potjes babyvoeding met nog 100 procent vitamines erin? Dat kan helemaal niet
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is babyvoeding van Babe gezonder dan andere potjes?
-
PREMIUM
Eet je maaltijden niet voor de tv, zegt deze arts: ‘Je lijf vergeet dat het aan het eten is’
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUM
Cybille (46) deelt haar ultieme tips voor gezond én goedkoop koken: ‘Eten brengt mensen samen’
Hoe tover je voor twee euro per persoon een gezonde, lekkere én duurzame maaltijd op tafel? Cybille Latour (46) leert het vrouwen die weinig budget hebben. ,,Het zijn simpele maar effectieve trucjes. Mij geeft het voldoening om deze kennis weer over te dragen op anderen.”Utrecht