Groot aantal afgekeurde karkassen nekt gloednieuwe slachterij
De nieuwe slachterij van vleesverwerker Vion moet amper drie maanden alweer sluiten. Bij het bedrijf in Leeuwarden is een te groot aantal runderen de afgelopen tijd afgekeurd om het werk te kunnen voortzetten. Het bedrijf, dat zelf tot sluiting heeft besloten, spreekt over 'een strop, voor de boeren en voor onze medewerkers'.
De afgelopen tijd was het aantal afgekeurde runderen rond de 5 procent. Substantieel hoger dan gemiddeld. Normaal ligt het aantal afkeuringen onder de 2 procent, aldus woordvoerder Nancy Aschman. ,,Dat is veel hoger dan in de rest van Nederland, zo heeft de keurmeester van de NVWA vastgesteld.'' De oorzaak van het hoge aantal afkeuringen is nog onbekend. De sluiting heeft niets te maken met de recente besmettingen met de poepbacterie STEC waardoor duizenden kilo's rundvlees moesten worden teruggeroepen. Dat vlees was uit Nederland afkomstig.
De slachterij is waarschijnlijk tot augustus, wellicht september dicht. Dit betekent dat de vaste medewerkers thuis komen te zitten en dat flexwerkers hun contract kwijtraken. Vervelend voor hen en binnen het bedrijf bestaat de vrees dat het straks weer lastig wordt personeel te vinden. Voor de boeren betekent dit dat zij met hun runderen naar kleinere, lokale slachterijen moeten uitwijken. Hoeveel de sluiting Vion gaat kosten, kon de woordvoerder nog niet zeggen.
Welzijnscriteria
Vion nam de nieuwe runderslachterij in februari in gebruik, maar er waren diverse kinderziektes, aldus Aschman. Het was de bedoeling de productie op te schroeven naar 2500 runderen per week. Vion meldde destijds bijna 20 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in de locatie, die is gebouwd volgens de laatste dierenwelzijns- en milieucriteria. Bij de vestiging in Leeuwarden zouden momenteel ongeveer 45 mensen werken. Dit aantal zou nog oplopen naar circa 100.
Schandalen
Vion heeft een moeilijke periode achter de rug door een reeks schandalen rond de voedselkwaliteit. Ook een handvol mislukte overnames zaten het vleesbedrijf dwars. Mede door het mes te zetten in het aantal locaties verbeterden de resultaten. Sinds 2015 wordt weer winst gemaakt.
In de branche verspreidden zich de afgelopen tijd geruchten dat de NVWA andere eisen stelt aan bedrijf in het Noorden dan elders in het land. Dit is niet zo, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd. Er zijn twee redenen om af te keuren, meldt Rob Hageman van de NVWA. ,,Of het is met het welzijn van het dier zo slecht gesteld dat het niet vervoerd of aangeboden had mogen worden. Of we zien iets dat lijkt op een ziektebeeld (veelal na de slacht) en met het oog op onze verantwoordelijkheid richting consument kunnen we het vlees dan niet goedkeuren.''
De percentages afkeuringen in het noorden van het land zijn volgens Hageman al jaren een aantal procenten hoger dan in het zuiden. ,,Dat was al zo voordat Slachthuis Leeuwarden openging. Het gaat ons veel te ver dat op het conto van de NVWA te plaatsen. Er is geen enkel motief voor de NVWA dierenartsen om anders te keuren in het noorden.'' Er is altijd een herkeuring mogelijk. ,,Daar wordt wel eens gebruik van gemaakt, maar in slechts één geval heeft dat geleid tot een andere beslissing.''
De Leeuwarder Courant meldde vorige week dat acht bedrijven voor de rechter moesten verschijnen voor het vervoeren en aanleveren van slachtkoeien met koorts, abcessen en ontstekingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ramadan zwaar? Met deze praktische tips kom je makkelijker de dag door: ‘Goede planning kan helpen’
Rotterdam -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUMwijnkenner
Verdejo is populaire wijn: Harold Hamersma zet de 10 lekkerste voor je op een rij
De Spaanse wijnindustrie was tot zo’n vijftig jaar geleden nog een rood bolwerk. Maar inmiddels is verdejo niet meer weg te denken uit de schappen. Nederland is dol op deze frisse witte wijn en is zelfs de grootste buitenlandse afnemer. Dit zijn de lekkerste volgens wijnkenner Harold Hamersma. -
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Elke maand protest tegen vlees eten bij kalverslachthuis
Ekro, een grote verwerker van kalfsvlees in Apeldoorn, kan maandelijks demonstranten voor de deur verwachten. Dat heeft actiegroep Apeldoorn Calf Save aangekondigd.
-
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
Grote zoektocht naar rundvlees met poepbacterie
In Nederland is een grote zoektocht begonnen naar 8.000 kilo rundvlees dat is besmet met de poepbacterie STEC. Een deel van het vlees is getraceerd, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sluit niet uit dat er meer terugroepacties komen, bijvoorbeeld van filet americain. -
PREMIUM
Bijna niemand kan de perfecte druiventros nog plukken: ‘Ambacht sterft uit’
Supermarktdruiven? Verschrikkelijk, vinden de weinige druivenkrenters die ons land nog kent. Een tros hoort ‘breed in de schouders te zijn en smal in de punt. Niet zo’n vormloze klont’. Maar er zijn nog maar héél weinig mensen die druiven perfect kunnen ‘krenten’. Om te voorkomen dat het aloude ambacht verdwijnt gaat de Volksuniversiteit cursussen aanbieden.Westland