Grootste terras van Alkmaar heeft buiten een ‘permanent festivalterrein’
#NLStartOpHet HAL25-terrein is een culturele broedplaats vlak buiten de binnenstad van Alkmaar. Daar is een stukje Berlijn ontstaan. Deze zomer kun je bier drinken en films kijken op het ruige festivalterrein vanThe Scrapyard van bierbrouwerij De Moersleutel.
Dit artikel is onderdeel van onze wekelijkse bijlage NLStartOp. Deze week staat in het teken van wonen en wordt mede mogelijk gemaakt door De Ondernemer, IndeBuurt, Nationale Vacaturebank, Intermediair, Autotrack & Gaspedaal.nl.
We spreken uitbater Rick Ooms en zijn allereerst benieuwd hoe de bieren van De Moersleutel zo bekend zijn geworden. ,,De Moersleutel bestaat vier jaar. Inmiddels exporteren we ons bier naar 26 landen en staan we op plek 5 van beste brouwerijen in Nederland’’, vertelt Rick. ,,We hebben vanaf het begin hoog ingezet. De meeste brouwerijen beginnen voorzichtig met een blond biertje of hooguit een tripel, maar wij zijn met onze bijzondere biersoorten allesbehalve klassiek. We zijn ons direct gaan richten op de internationale markt en hebben de lat daardoor voor onszelf ook in Nederland hoog gelegd.’’
Drop en kaneel
Wat maakt hun producten dan zo bijzonder? ,,We hebben bijvoorbeeld bier met tonen van gebrande koffie, drop, kaneel, zoethout en pepertjes. Ook blinken we uit in barrel aged bier: die is nagerijpt in houten whiskeyvaten en krijgt bijna de smaak van sterke drank’’, zegt de bierkenner.
Er zijn ook andere populaire soorten, vertelt hij. ,,Bijvoorbeeld de verse IPA’s en ons zwarte bier, een dikke stroperige variant met 10 procent alcohol. We doen geen concessies aan de kwaliteit. Onze bieren zijn vaak iets duurder maar je krijgt er veel voor terug.’’
Samenwerken
Na een paar jaar brouwen werd het tijd voor een eigen taproom. ,,We waren al een tijdje aan het zoeken en kwamen bij een lokaal eetcafé de mensen achter HAL25 tegen. Zij kregen toen net een horecavergunning voor het terrein en vonden het leuk om samen te werken met een lokale brouwer. Zo is The Scrapyard ontstaan.’’
Het gebied sprak de ondernemers direct aan. ,,Het is maar vijf minuten lopen vanaf het station en we konden het rauwe concept dat we bijvoorbeeld kennen uit alternatieve horeca in Berlijn en het NDSM-terrein in Amsterdam vertalen naar Alkmaar. Het is een uniek stukje Alkmaar geworden.’’
We hebben buiten een permanent festivalterrein gebouwd
Dat de situatie er een jaar later door een wereldwijde pandemie een stuk minder rooskleurig uit zou zien, had ook Rick natuurlijk niet verwacht. ,,De crisis is ook voor ons heftig geweest. Het is moeilijk als er geen geld binnenkomt. We zijn wel een klein bierwinkeltje begonnen om onze gasten te kunnen blijven faciliteren. Veel klanten kwamen vaak terug en vonden het leuk om even een babbeltje te maken.’’
Tijdens de sluiting van The Scrapyard hebben Rick en zijn collega’s de boel flink verbouwd. Rick: ,,We hebben nu buiten een soort permanent festivalterrein gebouwd. Dit is met 1500 vierkante meter het grootste terras van Alkmaar. Binnenkort vormen we met twee andere horecazaken één groot terras.’’
Daarnaast gaat de horecagelegenheid samenwerken met een dj-collectief en komen er activiteiten voor kinderen. ,,En eind van de zomer komt er een buitenbioscoop. We hebben alle activiteiten getoetst aan de huidige regelgeving. Als mensen gewoon blijven zitten is er toch een hoop mogelijk. Als collectief hopen we een stuk sterker uit crisis te komen.’’
Horecaplein
Ook bij slecht weer kan de zaak blijven doordraaien, vertelt de uitbater. ,,In de winter willen we de aankleding van het terrein naar binnen halen. Dan wordt het een overdekt horecaplein. Dat kan, we hebben de ruimte. Over twee jaar moeten we misschien plaatsmaken voor woningbouw, maar het kan ook zomaar zijn dat dat nog jaren duurt.’’
Het terras van The Scrapyard is aangekleed met houten vaten, oliedrums, pallets, containers en opgestapelde autobanden. De eigenaren wilden zo een industriële uitstraling creëren.
Bekijk hier de populairste video's van dit moment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie14
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Roosendaal krijgt culinaire route: ‘Iets leuks voor wie niet op vakantie gaat’
ROOSENDAAL - Een culinaire roadtrip door Roosendaal? ,,We wilden iets leuks organiseren voor mensen die niet op vakantie gaan, maar thuis in Roosendaal blijven", zegt Maaike Matthijssen van café Het Wapen van Roosendaal. De leden van de Vereniging Horeca Oude Markt (VHOM) staken de koppen bij elkaar en komen met een culinaire roadtrip. -
PREMIUMmet Video2
Winnaar Heel Holland bakt: ‘Had heel veel nog nooit gedaan toen de opnames begonnen’
Mercedes Roggen (27) had nooit verwacht dat ze zelfs maar in de witte tent terecht zou komen. In de finale van Heel Holland bakt kreeg zij lovende kritieken van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. -
PREMIUM
Ed en Kokkie mogen tóch door met hun brasserie in de Soester Duinen: ‘De menukaart blijft gewoon hetzelfde’
Het echtpaar Ed en Kokkie Beumer mag de komende vijf jaar brasserie De Lange Duinen in Soest toch blijven exploiteren. Begin vorig jaar ontbond de gemeente het huurcontract, na klachten over de menukaart en de openingstijden. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM5
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’