Volledig scherm
In totaal werd 200 ton gehakt uit de handel gehaald. © Shutterstock

Grote partij gehakt uit de handel gehaald vanwege sulfiet

Een aantal vleesverwerkende bedrijven heeft sulfiet gebruikt om vlees een verse kleur te geven terwijl dat niet mag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat via een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. Er is 200 ton gehakt uit de handel gehaald.

De NVWA deed onderzoek na een melding over vlees dat sulfiet zou bevatten. Het onderzoek bevestigde dat en leidde daarnaast naar andere bedrijven die het middel ook gebruikten. In totaal trof de NVWA bij dertien van de eenentwintig onderzochte vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Zij krijgen een boete.

Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA-lab onderzochte monsters de doorslag. Eén van de monsters bevatte bijna vijf gram sulfiet per kilogram vlees.

Overgevoelig

Het gebruik van het additief sulfiet in gehakt is al tientallen jaren verboden. Sulfiet kan slecht en niet vers vlees verhullen, maar kan ook overgevoeligheidsreacties opleveren. Sulfiet mag wel in wijn, gedroogde vruchten en op geschrapte aardappelen worden toegepast, maar de producenten moeten dat dan wel vermelden.