Gyroskenner opa Jannis deelt zijn recept met geheime kruidenmix
VIDEOIn ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. Deze week kookt Jansen met opa Jannis, die in zijn werkzame leven een van de grootste gyrosverkopers van ons land was.
Wie denkt aan Griekenland, denkt al gauw aan klassiekers als souvlaki, moussaka en gyros. Laten dat nou de gerechten zijn die opa Jannis deze week zéker gaat laten zien in tv-programma Zoals Alleen Oma Dat Kan. Hij laat chef-kok Danny Jansen zien hoe hij je die gerechten op de authentieke manier bereidt.
Een van de toppers is de gyros, waarvoor opa Jannis zijn eigen kruidenmix heeft bereid voor zijn komst naar de studio. Zout, peper, oregano en een beetje knoflookpoeder. Het is niet alleen voor gyros, legt hij uit. Je kunt het ook voor andere grillgerechten gebruiken.
Ook koken als opa Jannis? Hieronder vind je het recept van zijn gyros.
Gyros met kruidensaus
Ingrediënten
Gyros:
1 grote ui
1 kg procureur
Zout en peper, naar smaak
Rigani (oregano), naar smaak
1 à 2 tl knoflookpoeder
2 el olijfolie
Kruidensaus en salade:
3 takjes verse koriander
¼ bos bladpeterselie
2 teentjes knoflook
4 el Griekse yoghurt
1 el Griekse olijfolie, extra vergine
½ citroen
Zout en peper, naar smaak
Garnering
¼ ijsbergsla
1 kleine rode ui
Griekse Pitabroodjes
Extra nodig: Ovenschaal of gyrosgrill, grote houten prikkers of metalen spies, grillpan.
Bereiding
Gyros
- Halveer een grote ui. Steek in het midden van de ui een paar stevige houten prikkers of een grillspies. Zet de gehalveerde ui met prikkers in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijd de procureur in dunne plakken van circa 7 mm dik. Leg de plakken procureur uit over de snijplank en bestrooi de plakken met zout en peper naar smaak, rigani en knoflookpoeder.
- Prik de procureur op de pies. Bouw de spies zodanig op dat deze enigszins rond wordt. Vouw eventueel de plakken dubbel als ze te breed zijn. Giet circa 150 ml water in de ovenschaal. Plaats de gyros in de hete oven. Gaar op 180 graden Celsius 60 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat het vlees nog 30 minuten in de oven staan.
- Snijd het gegaarde vlees in reepjes. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm een ruime bakpan en bak het vlees en de gesneden ui krokant in 2 eetlepels olijfolie op matig vuur.
Kruidensaus
- Hak 3 takjes koriander en een kwart bos bladpeterselie fijn. Pel en rasp 2 teentjes knoflook. Meng 4 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, rasp en sap van een halve citroen, de fijngehakte kruiden en knoflook. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Garnering en serveren
Stap 1: Snijd een kwart kropsla in dunne reepjes. Pel en halveer een rode ui, snijd in dunne halveringen.
Stap 2: Grill de pita’s kort in een hete grillpan. Smeer de pita in met de kruidensaus. Beleg de pita met de sla, rode uien en gyros. Vouw de pita dubbel en eet smakelijk!
Tips van opa Jannis:
• De gyros kan ook in de oven of op de BBQ met spit worden gemaakt.
• Houd je niet van varkensvlees? Vervang de procureur dan door geplette kippendijen zonder vel.
Bekijk hier meer video's van de serie met de oma's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMKoken en Eten
Oma Reen wil haar recepten doorgeven: ‘Mijn cultuur en geschiedenis mogen niet mee het graf in’
In ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. Oma Reen kookt de hele week. Ze laat haar lekkerste gerechten zien, zoals haar kip met rijst. -
Koken & Eten37
Op zoek naar gezondere snack: vergelijk jouw favoriet met anders lekkers uit de frituur
Een gezonde optie ga je bij de snackbar waarschijnlijk niet vinden, maar dat betekent niet dat de menukaart geen onderscheid kent. Wat zijn de betere en minst gezonde snacks uit de frituur? -
PREMIUMKoken & Eten22
Diëtiste geeft tips om voorgoed af te rekenen met avondsnacken
Lukt het om minder te snacken door je goede voornemen? Of ziet dat pak koeken er soms onweerstaanbaar uit wanneer je na een drukke dag voor je tv-avondje nog even de keukenkast induikt? Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om van die trek af te komen. -
Koken & Eten
Netflixserie Emily in Paris geeft bekend Frans mixdrankje een boost: zo maak je het zelf
Ze bekijkt de inhoud van de flûte die ze in haar handen krijgt gedrukt op een fraai terras, nipt ervan en is aangenaam verrast. ,,Wat is dit?” vraag Emily Cooper aan haar collega's in de Netflixserie Emily in Paris.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
video
Zo maak je Turkse pizza (inclusief de kruidenmix die je ervoor nodig hebt)
In ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. In deze aflevering laat oma Dudu zien hoe ze gemakkelijk haar verse kruiden maalt voor lahmahcun.