Volledig scherm
© Shutterstock

Hak komt met potjes rode kool en bietjes zonder suiker en zout

De bekende Hak-klassiekers, rode kool en rode bieten met appels in pot, zijn nu ook zonder suiker en zout in supermarkten verkrijgbaar. Hak wil consumenten helpen om op een gemakkelijke en gezonde manier groente en fruit te eten. Daarnaast zijn de traditionele varianten ook nog verkrijgbaar.

De totale hoeveelheid suikers in het vernieuwde receptuur van rode kool en rode bieten bestaat alleen nog maar uit natuurlijke suikers. Zelfs die suikers  zijn volgens Hak lager dan bij de klassieke producten. Dit is belangrijk, want anders worden de beoogde gezondheidseffecten teniet gedaan, volgens Nicole Freid, directeur Innovatie & Marketing van Hak. 

,,Het is Hak gelukt om uit tientallen receptuurideeën er uiteindelijk twee te vinden waarbij mensen tijdens de bereiding niet de behoefte hadden om zelf nog eens suikers en zout toe te voegen. Dat zou het paard achter de wagen spannen zijn'', aldus Freid. 

De groenten zijn op smaak gebracht met kruiden, specerijen en azijn. De rode kool bevat appels die van zichzelf minder zoet zijn dan die van de reguliere versie.

Ongemerkt gezonder

De inspanningen van Hak passen in de afspraken die voedselproducenten hebben gemaakt om hun producten minder zout, minder vet en minder zoet te  maken. Door die afspraken is de Nederlandse voeding ongemerkt gezonder geworden, zeggen de levensmiddelenproducenten en supermarkten. 

Volledig scherm
De nieuwe versie van de rode bieten. © Hak

Foodwatch vindt dat er op dat succes wel iets valt af te dingen. Het is nog niet genoeg, vindt de voedselwaakhond. Volgens Foodwatch trekken oud-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), het RIVM en wetenschappers  steeds dezelfde conclusie: de voedingsindustrie doet onvoldoende haar best. Het winkelschap ligt nog bomvol vet-, zout- en suikerrijke producten. 

Bekijk ook deze video over het eten van appels die bespoten zijn: