Hans van Heel Holland Bakt brengt eerste kookboek uit
Als Hans Spitsbaard is hij niet heel bekend, want bijna iedereen kent hem als Hans van Heel Holland Bakt. Vandaag komt zijn eerste boek uit: Leren koken met Hans.
In het boek leert Hans ons te bakken als een Heel Holland Bakt deelnemer. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van lekkere producten en leuke technieken. ,,Als je met dit boek aan de slag gaat, weet ik zeker dat je jezelf zult uitdagen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken! Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon... " aldus Hans Spitsbaard.
Om de smaak alvast te pakken te krijgen leert hij ons een tarte tatin à la Hans te maken.
Ingrediënten:
Stoofperen
- 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
- 3 stuks steranijs
Bretons zanddeeg
- 100 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 2 g zout
Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 80 g boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g bloem
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren mespuntje zout
Karamelsaus
- 100 g fijne kristalsuiker
- 80 g boter, op kamertemperatuur
Benodigdheden:
- Staande tafelmixer
- Taartpan (Ø 23 cm)
- Taartring (Ø 23 cm)
- Spuitzak
Bereidingswijze:
1 Stoofperen
- Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan.
- Voeg de wijn en de suiker toe.
- Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan.
- Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe.
- Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur.
- Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.
2 Bretons zanddeeg
- Meng de boter, de suiker en de eidooiers met een garde.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel.
- Voeg tot slot het zout toe en verkruimel het deeg tussen je vinger- toppen tot een samenhangend deeg.
- Probeer zo min mogelijk te kneden; zo blijft het deeg bros van structuur.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koeling rusten.
3 Frangipane
- Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag.
- Doe de frangipane in de spuitzak.
4 Karamelsaus
- Vet de taartpan in met boter.
- Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel.
- Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een natgemaakte kwast.
- Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus.
- Giet de karamelsaus in de taartpan.
- Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.
5 Opbouw
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in.
- Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat.
- Verdeel een laag frangipane over de bodem.
- Houd rondom een rand van 2 cm vrij.
- Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.
6-7 Peren toevoegen
- Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren.
- Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan.
- Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken.
- Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat ze vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om.
- Garneer met steranijs.
Tip van Hans: de ene peer is de andere niet. Laten de peren behoorlijk wat vocht los tijdens het bakken? Giet dit dan af voor je de taart omkeert. Deze taart is heerlijk als hij nog warm is! Serveer hem met vanille- of kaneelijs.
Eet smakelijk!
Na het winnen van Heel Holland Bakt werd Hans als een popster onthaald:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
Getest: dit is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed
Wat is de beste inductiekookplaat van die afmeting? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Koken & Eten
Voor in de vriezer of maak iemand anders blij: bij deze maaltijden maak je makkelijk een extra portie
Als je toch kookt, kun je net zo goed meteen wat meer maken zodat je die extra portie in je vriezer kunt stoppen. Of je maakt er iemand anders blij mee.
-
PREMIUM5
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten44
Schaarste aan groenten in winkels: ‘We verkopen maximaal twee paprika's per klant’
Het is koud in Spanje. En dat merken we in Nederland. De aanvoer van groenten uit Zuid-Europa loopt spaak en dwingt groentewinkels tot maatregelen. ,,We verkopen maximaal twee paprika's, komkommers, broccoli's en kroppen ijsbergsla per klant.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.