Haring en zalm beter voor milieu dan vegaburger
Koken & etenWie tijdens de Week zonder Vlees de steak of het kipkluifje links laat liggen kan deze het beste vervangen door noten of haring. Uit een nieuwe berekening van Milieu Centraal en Sintef blijkt dat die eiwitrijke producten minder belastend voor het milieu zijn dan een vleesvervanger met kaas.
Delen per e-mail
De infografic, die Martien Visser, Lector Energietransitie Hanzehogeschool/Entrance, vandaag op zijn Twitteraccount zette, laat zien dat een lamsbout het milieu het meest belast. Per kilo zorg je daarmee voor 51 kilogram CO2-uitstoot. Op de tweede plek komt de steak.
Minder vervuilend dan vlees van herkauwers is kip en varkensvlees, maar nóg beter zijn haring, zalm en noten.
In de Week zonder Vlees, die maandag is begonnen en waar zo'n 52.000 mensen aan meedoen, eten veel mensen geen vlees. De infografiek laat zien hoe de deelnemers het best een vervanging kunnen zoeken als het gaat om hun eigen CO2-voetstap.
Juist in de vleesloze week spelen supermarkten in op vleesvervangers. Albert Heijn heeft producten als vegabiefstuk en Kips Vegapaté afgeprijsd. Bij Plus zijn vleesvervangers 1 plus 1 gratis. Aldi heeft balletjes en wokreepjes met 25 procent korting.
Je hoeft vis niet te laten staan, concludeert het Nederlands Visbureau uit de infografiek. ,,We zien in deze Week zonder Vlees bevestigd dat de initiatiefnemers onterecht en passant een pleidooi voeren voor een week zonder vlees én vis. Dat juist vis de eerste twee plaatsen op de klimaatladder van minste CO2-emissie innemen, is des te opmerkelijker", aldus Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. ,,Ik zeg daarom: ‘eet vis, gezond voor mens én milieu’.’’
Op de bevindingen wat betreft vis gaat Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees, niet in. Maar deze statistieken laten volgens haar prima zien dat vlees minder duurzaam is dan vega. ,,Wij proberen in deze week mensen natuurlijk vooral te inspireren om vegamaaltijden te eten.’’
In deze pasta pesto zit geen vlees, wel kaas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van worst tot paté: het valt niet mee om smakelijk vegabeleg te maken
Om meer mensen kennis te laten maken met een duurzamer dieet begint maandag de Nationale Week Zonder Vlees. Ontbijt of lunch bijvoorbeeld eens met vegetarisch broodbeleg. Ons panel proeft vast voor. -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
Groenteburgers lijken zo gezond, maar dat valt (een beetje) tegen
Steeds meer mensen eten af en toe geen vlees en vervangen hun sappige hamburger door een groenteburger. Maar zo gezond zijn die nu ook weer niet. Ze vervangen vlees meestal niet voldoende. En de hoeveelheid groente erin valt ook vaak tegen.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.