Havermelk kun je heel makkelijk zelf maken, dan kost het een paar dubbeltjes
Koken & etenHavermelk is bijna vier keer duurder dan koeienmelk. Hoe zit dat? Twee makers van Keuringsdienst van Waarde zochten het uit in het onlineprogramma KvWeetjes.
Een liter havermelk uit de supermarkt is veel duurder dan koeienmelk. Sommige merken vragen tot wel 3,20 euro voor een liter, terwijl een ‘gewoon’ pak melk zo'n 85 cent kost.
En dat terwijl je voor havermelk alleen water, haver en een simpele staafmixer nodig hebt. Voor koeienmelk daarentegen heb je veel meer nodig: stallen voor de koeien, voeding, verzorging en speciale apparatuur om te melken bijvoorbeeld.
Een pak haver koop je in de winkel al voor 50 cent. Dat is goedkoper dan een literpak melk. Dan zou haverdrank – melk is zuivel en niet-zuivel mag officieel geen melk heten – toch niet zo duur moeten uitvallen, vinden Nathan en Rens van KvWeetjes, het programma dat op de Facebookpagina van Keuringsdienst van Waarde wordt gepubliceerd.
Verschil
In de aflevering van KvWeetjes gaat Nathan naar levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer om antwoord te krijgen op hun vraag. Samen maken zij havermelk snel zelf in de keuken. Dat blijkt makkelijker dan je zou denken. Meng 100 gram haver met 1 liter water, doe de staafmixer erdoorheen, zeef de 'melk’ en klaar is kees. In een pak zit meestal zo'n 500 gram. Daar kun je dus meerdere liters haverdrank mee maken.
,,Ik zie een klein beetje verschil in kleur en dikte, maar zijn er nog andere verschillen?” vraagt Nathan. ,,Nee”, zegt Velzeboer met opgehaalde schouders. ,,Het zijn simpele processen”.
Prijs
Waarom is het prijsverschil tussen havermelk en koeienmelk dan zo groot? Omdat er veel vraag is naar ‘bewuste’ producten zoals havermelk kan er meer gevraagd worden voor het product, denkt Velzeboer. ,,Dat havermelk een klein productieproces heeft, kan meespelen in de prijsbepaling, maar de kostprijs is gebaseerd op wat heeft de consument ervoor over heeft.” De vraag is hoog, dus de prijs ook.
Hilarisch dit, vinden sommige volgers van de Keuringsdienst die reageren op de bevindingen. Anderen zijn minder blij. Zoals Marischka van den Boom, die schrijft: ‘Mensen die door allergie genoodzaakt zijn om de alternatieven te gebruiken, worden dubbel gestraft. Ze kunnen niet zorgeloos eten en drinken wat ze willen en moeten voor de alternatieve producten extra betalen. Te triest.’ Femke van de Wilk neemt het op voor het merk dat in de video wordt bekritiseerd. ‘I Oatly', schrijft ze. Wel duur, weet ze. ‘Maar ‘t schuimt en smaakt heerlijk.’
In deze video krijg je het recept voor cappuccino met havermelk en kokosmakronen. Maak jij hem ook met zelfgemaakte havermelk?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
PREMIUMKoken & eten
Van deze vetten krijg je geen lovehandles of buikje
In de winter hebben we niet alleen de neiging meer te eten, maar kiezen we ook vaker voor vette gerechten. Met als resultaat een extra speklaagje, dat veel mensen tegen de zomer er weer af willen hebben. Hoe voorkom je die extra kilo's? -
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.” -
Gulle gever doneert tientallen potten groenten die bijna 7 jaar over datum zijn
Een anonieme donateur heeft een Sleeuwijkse stichting voor voedselhulp tientallen potjes groenten cadeau gedaan. Ze zijn houdbaar tot 2013. ,,Vast met de beste bedoelingen, maar dit kóst ons misschien zelfs geld.’’