Volledig scherm

Heftige reacties op chips voor vrouwen

De chips die Pepsico speciaal voor vrouwen zou gaan maken, roepen heftige reacties op. De Doritos zou een variant zijn die minder kraakt tussen de tanden en niet zo kruimelt want 'vrouwen vinden dat niet leuk in gezelschap'. 

De reacties op sociale media zijn niet mals. ,,Zouden we niet eerst voor een vrouwvriendelijke maatschappij zorgen?!'' Sommige vermoeden dat het gaat om een extra vroege 1 aprilgrap. 

De discussie begon door een interview van Freakonomics met Indra Nooyi, de ceo van het bedrijf achter Doritos - Pepsico. Zij vertelt daarin hoe inzichten rond het verschillend consumentengedrag van mannen en vrouwen hun kijk op de ontwikkeling van Doritos heeft veranderd. ,,Vrouwen houden er niet van om uitgebreid hun vingers af te likken en de kleine gebroken stukjes die overblijven in hun mond te stoppen. Ook maken ze niet graag crunchy geluiden in het openbaar,'' zei de ceo. Een woordvoerder stelde gisteren snel dat er al vrouwenchips zijn, namelijk de chips die overal in de winkel liggen en die door miljoenen mannen en vrouwen wordt gegeten. 

Smaakexpert Bob Cramwinckel vindt vrouwenchips een 'raar verhaal'. In de decennia dat hij onderzoek deed naar smaak heeft hij nooit verschillen tussen mannen en vrouwen kunnen vinden. ,,Cultuur is belangrijker dan smaak'', zegt Cramwinckel. ,,Het kan zijn dat mensen denken dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Maar voorkeuren zijn persoonlijk, niet gebonden aan sekse.'' 

Knapperigheid is wel een belangrijk kenmerk dat meetelt bij het proeven, zegt Cramwinckel. ,,Het is een kenmerk van versheid en het is een prachtig controlemiddel om te proeven of iets vers is of niet. Ribbelchips is bijvoorbeeld knapperiger dan gewone en dat wordt vaak gewaardeerd. Of minder luid krakende chips een gat in de markt zijn, daar heb ik mijn twijfels over.'' 

Pepsico zou chips ontwikkelen die minder kraken, met dezelfde smaak maar met minder smaakstoffen die aan de vingers blijven kleven. Detail: de zakjes zijn ontworpen om in een handtas te passen. Want 'vrouwen houden ervan een snack bij zich te hebben'',  aldus Nooyi. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.