Heineken maakt bier vanaf januari meer dan 10 procent duurder, horeca vraagt opheldering
Een biertje in de kroeg of restaurant wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer. De horeca-branche pikt het echter niet zomaar.
De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘not amused’, stelt voorman Robèrt Willemsen. De KHN wil komende week officieel haar ongenoegen uiten in een gesprek met de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ze wil ook beter uitgelegd krijgen waar de prijsstijging precies op is gebaseerd.
Heineken heeft te maken met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.
De horecabranche betwijfelt of de kostenstijging wel echt terug te leiden is naar de hogere kosten die de brouwers hebben. ,,We zetten onze vraagtekens bij het feit of dit wel te herleiden is naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crisis.”
Nog hoger
Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”
Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al hebben die daar nog niet allemaal over gecommuniceerd. Wel is van het kleinere biermerk Grolsch bekend dat zij vanaf januari een verhoging van 6,8 procent doorvoeren.
Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Wetenschappers ontdekken waarom chocola zo’n onweerstaanbaar gevoel geeft in je mond
Het onweerstaanbare gevoel van smeltende chocolade in de mond komt volgens onderzoekers door de manier waarop het de tong smeert. Met die wetenschap kunnen vetarme producten worden ontwikkeld die een heel romig gevoel nabootsen, zoals ijs en kaas. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Koken & Eten
Koffie die je de grootste cafeïnestoot geeft is niet de espresso
Een koffie ‘s morgens is lekker wakker worden voor veel mensen. Is er één specifieke koffie die daarbij meer helpt dan een andere? Of is elk kopje koffie even sterk? -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen
-
PREMIUMKoken & Eten22
Diëtiste geeft tips om voorgoed af te rekenen met avondsnacken
Lukt het om minder te snacken door je goede voornemen? Of ziet dat pak koeken er soms onweerstaanbaar uit wanneer je na een drukke dag voor je tv-avondje nog even de keukenkast induikt? Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om van die trek af te komen. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
163 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Veerman
Roel de Lange
Burg de Man
Fred Barendse
Michel Jansen