Volledig scherm
© Shutterstock

Helft consumenten wil minder vlees en vis eten

Bijna de helft van de Nederlanders doet een poging minder vlees en vis te eten, zo blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum. Nog eens 6 procent eet geen vlees of heeft alle dierlijke producten vaarwel gezegd.

Het Voedingscentrum ondervroeg in augustus 1.014 mensen. Het ging om een representatieve steekproef. Uit de antwoorden blijkt dat 46 procent van de respondenten probeert minder vlees of vis te eten en dat 6 procent vlees of vlees én vis heeft afgezworen.

Uit de antwoorden bleek dat een groot deel van de vleesminderaars geholpen wil worden bij het herkennen van vlees of vis in een product. Dat geldt ook voor de vegetariërs. Het Voedingscentrum heeft daarom in hun app 'Kies ik gezond?' een nieuwe optie opgenomen, speciaal voor mensen mensen met vragen over vlees en vis. 

Trend

Volledig scherm
Kroepoek heten in het Engels prawn crackers. Veel Nederlanders weten niet dat deze knapperige snack garnalen bevat. © Shutterstock

Volgens Corné van Dooren, de expert duurzaam eten van het Voedingscentrum is het mooi nieuws dat veel mensen een poging doen te minderen, omdat vlees verantwoordelijk is voor ongeveer 10 procent van de totale uitstoot van alle broeikasgassen. 

Alle supermarkten spelen in op de trend om een of meer dagen per week geen vlees te eten. Ze ontwikkelen vegaburgers, vegetarische maaltijdpakketten en geven extra aandacht aan hun versafdeling. 

In de app van het Voedingscentrum kunnen mensen snel zien of voedingsmiddelen wel of geen dierlijke producten bevatten. Moeilijk als vegetarisch te herkennen vinden de respondenten van de enquête huzarensalade, kroepoek, bouillonblokjes, loempia’s, tapenade en soep.