Het geheim van de beste boerenkoolstamppot ontrafeld
Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag proeft ze de specialiteit van chef-kok Gerhard Flantua: stamppot met verse boerenkool. Zijn recept bestaat vrijwel volledig uit Flevolandse ingrediënten.
Met zijn handen steekt Flantua een hap stamppot in zijn mond. ,,Die producten uit Flevoland geven het een aparte smaak’’, zegt hij trots. Vooral de walnoten en de ‘crunch’ van de kappertjes maken zijn gerecht anders dan andere versies van dit oer-Hollandse gerecht.
Boer Ronald Herbert laat vervolgens zien waar het allemaal begint: bij de boerenkool op het land. ,,Boerenkool is een wintergroente die twee verschillende soorten kent: de maai- en de plantboerenkool’’, legt Herbert uit. ,,De plantboerenkool wordt geoogst van september tot en met half maart. Per dag oogsten we ongeveer 7000 kilo.’’
Na de oogst waagt De Grave zelf een poging om de verse stamppot met boerenkool, aardappelen, kappertjes en walnoten van chef-kok Flantua te bereiden. Degenen die houden van een stukje vlees, kunnen aan het gerecht ook nog spek toevoegen.
In de onderstaande video maakt Laura de Grave de beroemde stamppot met louter lokale producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
Vorig jaar opende Amsterdammer Edwin den Hartog (40) een patatzaak in Sjanghai. Door het coronavirus moest Royal Patat zijn deuren sluiten. -
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO.
-
Koken & Eten
Heel Holland Bakt lijkt vooral strijd tussen Enzo en Zeinab: ‘Waarom doen we onszelf dit aan?’
Heel Holland Bakt nadert de finale. Er zijn nog vier bakkers over: één van de kandidaten struikelde over te veel opdrachten en een andere bleef daardoor in de competitie. ‘Ik ben door het oog van de naald gekropen.’ -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan.