Het geheim van de beste boerenkoolstamppot ontrafeld
Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag proeft ze de specialiteit van chef-kok Gerhard Flantua: stamppot met verse boerenkool. Zijn recept bestaat vrijwel volledig uit Flevolandse ingrediënten.
Delen per e-mail
Met zijn handen steekt Flantua een hap stamppot in zijn mond. ,,Die producten uit Flevoland geven het een aparte smaak’’, zegt hij trots. Vooral de walnoten en de ‘crunch’ van de kappertjes maken zijn gerecht anders dan andere versies van dit oer-Hollandse gerecht.
Boer Ronald Herbert laat vervolgens zien waar het allemaal begint: bij de boerenkool op het land. ,,Boerenkool is een wintergroente die twee verschillende soorten kent: de maai- en de plantboerenkool’’, legt Herbert uit. ,,De plantboerenkool wordt geoogst van september tot en met half maart. Per dag oogsten we ongeveer 7000 kilo.’’
Na de oogst waagt De Grave zelf een poging om de verse stamppot met boerenkool, aardappelen, kappertjes en walnoten van chef-kok Flantua te bereiden. Degenen die houden van een stukje vlees, kunnen aan het gerecht ook nog spek toevoegen.
In de onderstaande video maakt Laura de Grave de beroemde stamppot met louter lokale producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
Een groentesmoothie als ontbijt of avocadotoast als lunch; Nederlanders kiezen er maar weinig voor. Het liefst consumeren we onze groente tijdens de avondmaaltijd, blijkt uit onderzoek dat door PanelWizard is uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen.
-
PREMIUM
Brabantse snacks De krokodel uit Breda maakt een comeback, maar dan ambachtelijk
Waarom niemand eerder de twee meest geliefde frituursnacks van het land gekruist heeft, weten Freek Haverman en Jeroen Balkenende uit Breda niet. Wat ze wél weten, is dat het een denderend succes werd toen zij het probeerden. Zelfs Humberto Tan at, in zijn talkshow, een krokodel. -
PREMIUM
Fijn Spul Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
Vorig jaar opende Amsterdammer Edwin den Hartog (40) een patatzaak in Sjanghai. Door het coronavirus moest Royal Patat zijn deuren sluiten.