Het is donutdag: zo maak je ze makkelijk zelf
De donut is een typisch Amerikaanse snack, maar wel eentje met Nederlandse roots. Elke eerste vrijdag van juni is het Donut Dag - vandaag dus. Een goede dag om er vandaag eentje te eten. Gekocht of zelf gemaakt.
Een politieagent die bij zijn collega in de auto stapt met donuts en bekers koffie. Een iconisch beeld dat in veel klassieke Amerikaanse tv-series en films terugkomt. De donut is typisch zo’n snack die voor veel Nederlanders Amerikaanse aandoet. Niet zo gek, want de grote ketens zoals Dunkin Donuts uit de VS doen goede zaken in ons land. Het bedrijf staat op nummer 7 van de meest waardevolle horeca-giganten van de wereld.
,,Je zou kunnen zeggen dat de donut een veramerikanisering is van ‘onze’ oliekoeken, oliebollen en smoutebollen", zegt culinair historica Lizet Kruyff. ,,Die worden in reuzel - dat is varkensvet - gebakken. Dat klopt met het oerrecept voor oliebollen. Het is een vroege vorm van streetfood.” Het recept van de ‘oerbol’ is de te vinden op Kruyffs eigen site.
In Nederland heeft het Leger des Heils de ronde lekkernij omarmd. Vandaag worden ze uitgedeeld bij de buurthuiskamers. De gewoonte om donuts uit te delen dateert al uit de Eerste Wereldoorlog, toen soldaten donuts kregen van heilsoldates van het Leger des Heils. In ons land is deze dag bedoeld voor iedereen in de buurt: volwassenen en kinderen.
Dan de naam. ,,Do komt van dough, dus deeg. Dat is een verbastering van het woord”, zegt Kruyff. ,,En ‘nut’ komt natuurlijk van walnoot, afmeting klontje deeg of boter. Vergelijk dat ‘nut’ ook in andere samenstellingen zoals de klassieke gingernut, die wij een pepernoot zouden noemen.”
Rutger van den Broek, beter bekend als Rutger Bakt, zegt in zijn Bakbijbel dat de oliebollen (met gat) zijn overgewaaid uit Amerika. Het is alweer de twintigste editie van het boek en inmiddels een klassieker: ‘Ze zijn in Nederland niet meer weg te denken.’ Het leuke, vindt de eerste winnaar van Heel Holland Bakt, is dat je een neutrale donut op zoveel manieren kunt decoreren.
Donuts (15-20 stuks)
Ingrediënten voor het deeg
500 gr bloem
10 gr zout
12 gr gedroogde gist
75 gr boter, op kamertemperatuur
60 gr suiker
2 eieren, op kamertemperatuur
225 ml melk, lauwwarm
Ingrediënten voor de topping
300 gr fijne suiker
2½ tl kaneel, optioneel of
300 gr poedersuiker
4-5 el water
kleurstof naar keuze
of getempereerde chocolade naar keuze
Verder nodig
zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
sprinkles, naar keuze
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een soepel deeg van. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.
- Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Maak met een ronde steker van ongeveer 7 centimeter doorsnede cirkels van het deeg en maak met een steker van ongeveer 3 centimeter doorsnede het gat in het midden. Het overgebleven deeg kan opnieuw worden doorgekneed en uitgerold. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de olie tot 180 °C.
- Frituur de donuts in 1 tot 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Keer de donuts halverwege. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en bedek ze met een topping naar keuze.
- Meng voor de klassieke donuts de fijne suiker eventueel met de kaneel en wentel de warme donuts door deze (kaneel)suiker.
- Voor geglazuurde donuts meng je de poedersuiker met het water en eventueel een kleurstof naar keuze tot een licht lopend glazuur. Doop de afgekoelde donuts in dit glazuur en bestrooi ze eventueel met sprinkles of hagelslag.
- Voor chocoladedonuts doop je de afgekoelde donuts in de getempereerde chocolade, waarna ook deze met sprinkles of hagelslag bestrooid kunnen worden.
Davey van Leeuwen (30) uit Nieuwegein at een jaar lang gratis donuts. In deze video vertelt hoe hij zich erna voelde:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag het ons
Thee is iets gezonder dan koffie en zoveel koppen zou je er dagelijks van moeten drinken
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: wat is gezonder, thee of koffie? -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMKoken & Eten
Chef-koks in de rij voor 'heilige' ham die is gerijpt in de nok van een Zuid-Franse kathedraal
In het zuiden van Frankrijk worden hammen gerijpt in de klokkentoren van een kathedraal. ,,Ze hangen in de toren op 900 meter hoogte.’’ -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier.
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMMet video47
Terwijl de bierprijs stijgt, boekt Heineken meer winst dan vóór corona
Bierdrinkers moeten nog zeker een jaar rekening houden met prijsstijgingen. Terwijl brouwer Heineken meer winst maakt dan vóór corona, voorspelt topman Dolf van den Brink alweer duurder bier op het terras en in de winkel. -
PREMIUMVideo
Zo viel Shirma Rouse 60 kilo af: ‘Ik ga niet meer elke dag naar supermarkt’
Dik 60 kilo viel ze al af. De Rotterdamse zangeres Shirma Rouse (41) veranderde niet alleen haar dieet, maar haar hele manier van leven. In deze krant legt ze uit hoe ze dat deed. ,,Mensen kijken nu heel anders naar me.’’