Het is Nationale Pindakaasdag! Dit wist je nog niet over het geliefde beleg
VideoAls het aan de Pindakaaswinkel in Amsterdam ligt, moet iedereen vandaag een boterham met pindakaas eten. Het is dan ook niet voor niets Nationale Pindakaasdag. Wij zetten wat pindakaasweetjes op een rij en wist je dat je het niet alleen kunt opeten?
De winkel in Amsterdam pakt vandaag groots uit op de tweede editie van de jaarlijkse Nationale Pindakaasdag. De hele dag kan iedereen pindakaaswensen bij de winkel indienen. ,,Denk aan een duik nemen in een bad vol pindakaas'', vertelt marketingmanager Chiel Spruitenburg. In de loop van het jaar brengt de Pindakaaswinkel de leukste of gekste wensen in vervulling.
In november kwam de winkel groot in het nieuws toen zij naar eigen zeggen de duurste pot pindakaas ter wereld in de verkoop hadden. De pot met pindakaas, truffel en bladgoud moest duizend euro opleveren voor het goede doel. ,,Er waren helaas geen gegadigden, dus we hebben hem inmiddels zelf opgepeuzeld.'' Maar is het niet zonde om goud op te eten? ,,Nee hoor, '' stelt Spruitenburg vastbesloten. Het is überhaupt zonde om pindakaas weg te gooien en je proeft er ook niets van.''
Tekst loopt door onder video
Wist jij dit al over pindakaas?
1. Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.
2. Pindakaas werd in 1890 uitgevonden door een dokter uit St. Louis.
3. Pindakaas bestaat gemiddeld voor 40 procent uit vet. Maar wel bijna alleen maar gezonde, onverzadigde vetten (79 procent).
4. In Amerika en Canada noemen ze het beleg peanutbutter.
5. Maar toen het in Nederland in 1948 op de markt kwam, mocht dat niet onder de naam 'pindaboter'. De naam 'boter' verwees namelijk naar de enige echte roomboter, dit om verwarring met margarine te voorkomen. Er werd 'kaas' achter geplakt omdat de 'butter' werd vergeleken met leverkaas; ook broodbeleg waar geen kaas in zit.
6. Als je lijdt aan arachibutyrofobie dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.
7. Pindakaas was in 1896 het eerste voedsel wat in een advertentie 'vervanger voor vlees' werd genoemd.
8. Een boterham 'oorlog' is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.
9. Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.
Zelf pindakaas maken?
Dit heb je nodig:
450 g ongezouten pinda's
½ el zout
2 el arachideolie (pindaolie)
1 el honing
Keukenmachine
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ongeveer 8 minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Maal de warme pinda’s in de keukenmachine in vier minuten tot een grove, dikke pindakaas. Schep de rand van de kom regelmatig schoon met een spatel.
Voeg het zout, de olie en honing toe en maal nog 1 min. tot een gladde pindakaas. Schep in een pot en sluit af.
Variatietip: Houd je van pindakaas met een smaakje? Voeg dan na de honing 1 el sambal badjak, 1 tl gemalen kaneel of 1 el fijngehakte pure chocolade toe.
Bewaartip: Je kunt de pindakaas 3 weken in de koelkast bewaren.
Tekst loopt door onder foto
Dit kun je ook doen met pindakaas
1. Scheren
Geen scheerschuim bij de hand? Geen probleem! Door de aanwezige olie is pindakaas namelijk verzorgend en hydraterend, waardoor je er hele zachte benen van krijgt. Let wel op, als je allergisch bent voor pindakaas, dan is de kans op huiduitslag ook groot.
2. Stickertjes verwijderen
Wat wasbenzine kan, kan pindakaas ook! Smeer het op een stickertje, laat het vijf minuten zitten en: het stickertje vliegt er vanaf.
3. Haarmasker
Smeer wat pindakaas in de punten van je haar na het wassen. Laat het intrekken en spoel grondig met lauwwarm water uit. Niemand wil de hele dag naar pindakaas ruiken.
4. Kauwgum uit je haar halen
Het verwijdert niet alleen stickertjes van diverse oppervlakken, maar ook kauwgom uit je haar.
5. Leer schoonmaken
Ook als schoonmaakmiddel doet pindakaas het goed. Heb je een vlek op je leren bank? Breng wat pindakaas aan op een stoffen doekje en poets de vlek met ronde bewegingen weg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Pindakaasdag in de Czaar Peter: 'Stinken? Het ruikt juist lekker'
Op internationale Pindakaasdag deelt De Pindakaaswinkel in de Czaar Peterstraat boterhammen met pindakaas uit. Geen standaard pindakaas, maar met onder andere karamel, venkel of witte chocola. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
Iedereen aan de pindakaas op Nationale Pindakaasdag
Als het aan de Pindakaaswinkel in Amsterdam ligt, gaat heel Nederland komende dinsdag aan de pindakaas. Het is dan niet voor niets Nationale Pindakaasdag. ,,Iedereen die het lekker vindt, moet op zijn minst een boterham met pindakaas eten.''
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
Koken & Eten
Pasta gaat goed samen met zalm: ‘Dat is me toch lekker’
Pasta en zalm lijken voor elkaar te zijn gemaakt. Het bereiden ervan is niet moeilijk en het gerecht staat snel op tafel. Drie expert geven tips om te variëren met groenten en sauzen.