Het succes van pokébowls: makkelijk, gezond en fotogeniek
Koken & etenTrends komen en gaan, de een nog sneller dan de ander, maar de pokébowl is een blijvertje. De Hawaïaanse specialiteit is al jaren het populairste gerecht op menig menukaart. Wat is het geheim?
Wie trek heeft in een pokébowl hoeft niet lang te zoeken. Typ het in op een maaltijdbezorging-app en het duizelt je van de opties. Was er in 2015 slechts één pokébowl-onderneming geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, inmiddels zijn dat er al ruim 230. En niet alleen in grote steden, waar de trend begon. Ook in kleinere woonplaatsen kunnen fans van pokébowl steeds vaker hun hart ophalen.
Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaï, waarbij verse, fijngesneden rauwe vis centraal staat – meestal tonijn, zalm of inktvis. Andere ingrediënten die je in de moderne pokébowl tegen kan komen zijn avocado, edamame bonen, komkommer, wortel, radijs, zeewier, (jasmijn)rijst en ananas. En allemaal fijngesneden, zoals de naam al zegt: poké betekent in de Hawaïaanse taal namelijk ‘dwars in stukjes snijden’.
Pokébowls zijn heel kleurrijk en zien er daardoor goed uit op foto’s
Gezellig en kleurrijk eten
Poké is heel makkelijk en snel te eten, ziet foodtrend-analist Anneke Ammerlaan. ,,Dat vinden mensen vaak fijn. En het eet ook heel gezellig, zo’n grote kom bomvol verschillende smaken en texturen.” Een andere succesfactor is volgens de trendwatcher de vele verschillende kleuren. ,,Pokébowls zijn heel kleurrijk en zien er daardoor goed uit op foto’s. Ze zijn Instagrammable. Dat draagt zeker bij aan het succes. Voedingstrends ontstaan steeds vaker op sociale media zoals Instagram en TikTok.”
Makkelijker en betaalbaarder dan sushi
Ook Djini Thorn, eigenaar van de keten Poké Bowl, noemt het gemak van het gerecht als reden van het succes. In 2016 opende zij de eerste vestiging en inmiddels staat de teller op vijf vestigingen, waarvan een in België. ,,Sushi was in 2016 al lange tijd populair, maar ik merkte dat veel mensen wel toe waren aan iets anders. Pokébowls lijken qua smaak erg op sushi, maar het eet veel makkelijker en het is betaalbaarder.”
Zowel Thorn als Ammerlaan noemen ook de voedingswaarde als belangrijke pijler. Pokébowls bevatten verse vis, groenten en soms ook fruit. ,,Het wordt vers bereid, weinig bewerkt en is dus een heel goede optie voor als je snel iets wilt afhalen, maar wel gezond wilt eten”, aldus Thorn. De forse groei van het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in poké is dan ook vooral zichtbaar in het afhaalsegment.
Een pokébowl is een goede optie voor als je snel iets wilt afhalen, maar wel gezond wilt eten
Nu ook pokébowl met quinoa
Wel ziet de pokébowl er anders uit dan zes jaar geleden. Zo wordt de rauwe vis regelmatig vervangen door garnalen, kip of tofu, en kun je soms voor extra toevoegingen zoals quinoa of zelfs aardappel kiezen. ,,Dat zie je vaak bij voedingstrends”, legt Ammerlaan uit. ,,Een smoothie bestond twintig jaar geleden alleen uit gepureerd bevroren fruit, maar inmiddels wordt er nog veel meer toegevoegd: groenten, melk, zaden, pitten. Afhankelijk van wat er op het moment nog meer in de mode is.”
Is de pokébowl een blijvertje? Ammerlaan denkt van wel. ,,Net als de smoothie zal ook de pokébowl niet meer verdwijnen. Laatst was ik met iemand van 80 op pad en ook die bestelde een pokébowl. Het is laagdrempelig eten voor iedereen.” Dat beaamt ook Thorn. ,,Toen we jaren geleden begonnen, zagen we hier vooral jonge vrouwen, maar tegenwoordig weten ook mannen onze zaak te vinden en is de doelgroep veel meer gemixt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van wangedrag beschuldigde manager van moederbedrijf Thuisbezorgd kan blijven
De van wangedrag beschuldigde operationeel directeur van Just Eat Takeaway Jörg Gerbig mag toch blijven bij de maaltijdbezorger. De raad van commissarissen draagt hem opnieuw voor de functie voor. -
FrieslandCampina verwacht hogere prijzen in de supermarkt, terwijl winst is verdubbeld afgelopen halfjaar
Midden in de stikstofcrisis heeft FrieslandCampina in de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst verdubbeld tot bijna 140 miljoen euro. De zuivelreus profiteert onder meer van extreem hoge melkprijzen. -
Honderden leerlingen in de regio gaan de komende weken poké bowl maken voor de Food Challenge
Ruim 1500 onderbouwleerlingen van vijftien vmbo- en praktijkonderwijs scholen in de regio gaan de komende weken aan de slag met bewegen en gezond eten. Dat doen ze tijdens de Food Challenge van LekkerBoer en SVO vakopleiding food -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony's Chocolonely in de schoen
Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Maggi
Fan van de Poké Bowl? Probeer dan ook eens deze Hollandse variant
Bowls zijn hot! Zo hebben we onder andere al kennis mogen maken met de Hawaiiaanse poké bowl en de uit Brazilië afkomstige açai bowl. Wij hebben nu een Hollandse variant bedacht. Deze oer-Hollandse stamppot bowl met aardappelpuree, lekker veel groenten en gehaktballetjes met pikante jus! Lekker én echt comfort food tijdens een avondje bijkletsen met vrienden of family time met het hele gezin. En zeg nou eerlijk, hij ziet er toch ook heel gezellig en kleurrijk uit? -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.