Volledig scherm
Frans Bijvoet (in het geel), Claudia Brevet, Jannis Brevet en Marianne Bout bij het begin van het kreeftenseizoen. © Ernesta Verburg

Het was kielekiele of
er wel kreeft zou zijn

De Oosterschelde-kreeft is er weer. Gisteren is het seizoen geopend, al was het nog even spannend of er al kreeften gevangen konden worden.

Veel fuiken bleven de afgelopen tijd akelig leeg. ,,Ze lopen nog niet'', zei Luit Ezinga, voorzitter van de stichting promotie Oosterscheldekreeft. ,,Het water is te koud.'' Koud water bij de start van het kreeftenseizoen betekent schaarste. Toch zijn de kreeftenvissers er weer in geslaagd om een flinke kreeft te vangen die als 'eerste' het water uit is gehaald.

Het moet een lange dag zijn geworden voor deze twee kilo zware jongen (het was een mannetje). Koud uit het water nam commissaris van de koning Han Polman het dier van de kreeftenvissers over om het na een paar mooie woorden te overhandigen aan Claudia Brevet. Samen met haar man Jannis eigenaar van driesterrenrestaurant Inter Scaldis in Kruiningen. ,,We zijn trots dat wij het seizoen mogen openen'', zeiden ze. ,,Deze kreeft verdient alle aandacht.'' 

Volledig scherm
© Ernesta Verburg

Het gebeurde allemaal midden op de Oosterschelde. Met 'kreeftenkoningin' Marianne Bout. Opgegroeid tussen de mossels en kreeften draaide ze er haar hand niet voor om om de kreeft met uitgespreide scharen te tonen aan alle journalisten, fotografen, cameramensen, vloggers en bloggers die mee waren gegaan om de start van het seizoen vast te leggen. 
,,De Oosterscheldekreeft is de mooiste vis die er is'', zei ze. ,,Ik was denk ik twee of drie jaar toen ik voor het eerst kreeft at. Ik herken de Oosterscheldekreeft dan ook direct aan de smaak.''

Kreeftenwijn

Na alle fotomomenten werd het tijd om te proeven. Nee, niet de 'eerste kreeft'. Die werd op een bedje van zeewier weggezet op een rustige plek. In de pan verdwenen enkele andere exemplaren en zo kreeg iedereen de kans om een klein stukje Oosterscheldekreeft te proeven in combinatie met kreeftenwijn. Dit jaar een chardonnay van Cave Les Costières de Pommerols.

De eerste kreeft wachtte nog een reisje naar Colijnsplaat. Daar werd hij geveild door Edwin Vinke van sterrenrestaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat. Vooraf toonde hij zich strijdlustig. Hij wilde de recordopbrengst van vorig jaar (41.000 euro) overtreffen. Dat lukte niet. Maar hij haalde toch 22.500 euro binnen voor de stichting Warchild. De kreeft werd gekocht door vishandel Simonis uit Den Haag. Het kreeftenseizoen duurt nog tot en met 15 juli.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.