Hoe bewaar je eieren het best?
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij over de beste manier om eieren te bewaren.
Overal ter wereld heb ik eieren geproefd. Rotte eieren in as op IJsland, duizendjarig ei in Chengdu, een embryo-ei in Vietnam. Het had allemaal wel iets. Ik krijg veel vragen over eieren. Vooral over hoe je een perfect eitje kookt, daar vertel ik binnenkort meer over. Maar eerst terug naar de basis: hoe bewaar je het beste een ei?
Een kippenei ligt in de supermarkt buiten de koelkast. Bacteriegroei wordt geremd door de kou, dus in de koelkast is een ei veiliger. De reden dat ze in de supermarkt op kamertemperatuur liggen, is omdat er anders condens op komt door temperatuurverschillen. En condens is weer een feestje voor bacteriën. Ook blijft een ei langer vers in de koelkast. Wel oppassen waar je je ei in de koelkast legt, want de smaak van ei kan door de schaal sterk beïnvloed worden. Naast een berg zwarte truffel is het niet zo’n ramp, maar naast een stuk vis is een minder goed idee.
THT
Thuis ben ik niet zo van het volgen van ‘ten minste houdbaar tot’, ik gebruik mijn neus gewoon. Maar bij een ei ben ik daar voorzichtiger mee. Voorgeschreven is dat je een rauw ei binnen 28 dagen na de leg moet gebruiken. Een opengebroken rauw ei binnen 2 dagen, als dit tenminste koud bewaard is. En een gekookt eitje moet je binnen een week eten, hoewel dat in een restaurant niet is toegestaan.
Twijfel
Als je twijfelt aan de versheid kun je een paar dingen doen. Verse eieren zinken, oude eieren gaan drijven, met de bolle kant omhoog. Hoe hoger, hoe ouder. Als je een vers ei breekt, zie je dat verschillende lagen eiwit sterk om de dooier blijven zitten. Bij oude eieren loopt het eiwit direct weg. Ook rolt een vers ei beter dan een oud ei. Het pellen van een té vers ei is een onmogelijke klus. Het eiwit blijft dan aan het velletje en de schaal plakken. Een rauw ei moet zeker drie dagen gelegen hebben om na het koken goed te kunnen pellen. Succes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek. -
Hamsteren in de supermarkt zorgt er helemaal niet voor dat we meer eten weggooien
TILBURG - Er wordt heel veel onderzoek gedaan op de Tilburg University (UvT). Deze zomer geven onderzoekers een mini-college in de krant over hun vakgebied. Met vandaag Arjen van Lin, die onderzoekt of mensen die hamsteren ook echt meer weggooien. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
-
-
Biefstuk voor 50 cent, pak melk voor 25 cent: Lidl pakt voedselverspilling aan met stuntprijzen
Klanten van supermarktketen Lidl vinden vanaf vandaag in alle winkels een assortiment heel goedkoop voedsel. Artikelen die alleen nog die dag te nuttigen zijn, liggen voor een habbekrats in de schappen van de 436 filialen. Producten als kaas, brood en melk kosten 25 cent. Vlees, vis en vegaproducten worden verkocht voor 50 cent. -
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg.