Hoe het ‘onweerstaanbare’ zeezout-karamel zo populair werd
Koken & EtenVan paaseitjes tot pudding, koffie, M&M's en Twix: werkelijk elke zoete zonde heeft tegenwoordig een ‘salted caramel’-variant. Waar komt die vinding eigenlijk vandaan en waarom vinden we haar zo lekker?
Delen per e-mail
Aanvankelijk waagden enkel sterrenchefs en patissiers zich aan de (toen nog gewaagde) smaakcombinatie. Inmiddels hebben ook mainstreammerken als Tony’s Chocolonely en Twix een salted caramel-variant. In de supermarkt liggen chocoladerepen, paaseieren, roomijs, snoep, M&M's en zelfs koffie met een zoutig randje.
Zeezout-karamel begon naar verluidt met Henri Le Doux, een Franse patissier die eind jaren 70 al experimenteerde met een klontje zoute boter in zijn bekende karamel. Zijn caramel au beurre salé werd een Bretoens streekproduct. Toen zijn collega-patissier Pierre Hermé er in de jaren 90 ook zijn macarons mee vulde, kon die niet snel genoeg nieuwe ladingen aanleveren.
Sterrenchefs en patissiers raakten in de ban van de combinatie en de manier waarop een vleugje zout zoetigheid naar een ander niveau kon tillen. Lange tijd was de smaakcombinatie iets exclusiefs. Enkel terug te vinden bij de chique chocolatier. ,,Bij ons zijn al negen jaar pralines met gezouten karamel te vinden’’, vertelt de Belgische chocolatier Joost Arijs. ,,In ál onze karamel zit een beetje zout. Het neemt die zware zoetigheid weg. Zout maakt karamel neutraler, zachter en geeft het een extra touch. Het maakt je product interessanter.’’
Obama
Van de luxezaak kwam de smaak in hippe koffiehuizen terecht. Dat voormalig Amerikaans president Barack Obama een reep chocolade met salted caramel van Fran's Chocolates uitriep tot zijn ‘all time favorite’, hielp de smaak een handje.
IJsfabrikant Häagen-Dazs was de eerste die het zout ook in de supermarktkaramel introduceerde. Dat gebeurde in 2008. Zes maanden later zette Starbucks een salted caramel-chocolademelk op de kaart. Tony's Chocolonely, bekend van de chocoladerepen met kleurrijke wikkel, deden de smaak voet aan wal zetten in Europa. De melk-karamel-zeezoutversie van het merk is een van de best verkochte uit het assortiment.
Onweerstaanbaar
Het is overigens niet verwonderlijk dat gezouten caramel zo in de smaak valt. De combinatie van zoet, zout en lekker vettig zou dezelfde stoffen in onze hersenen losmaken als een shot heroïne, liet onderzoek van de Universiteit van Florida volgens The Independent eens zien. De voorkeur voor suiker en vet is aangeboren, omdat we die nodig hebben om te overleven. Het zout zorgt er dan weer voor dat we er niet vanaf kunnen blijven. Een onweerstaanbare combinatie met andere woorden.
Chips-generatie,
,,Daarbij komt nog het nostalgische gevoel bij karamel’’, vult foodtrendwatcher Nathalie Bekx aan. ,,Bij onze grootouders aten we zoetigheid en zelf zijn we de chips-generatie. De combinatie van beide is een succes.’’
Het moge duidelijk zijn: gezouten karamel is een blijver. ,,De trend trekt zich trouwens door naar de rest van de patisserie’’, weet chocolatier Arijs. ,,Ook in dat segment zoeken we steeds naar manieren om neutralere smaken te creëren. Niet dat alles hartig wordt, maar het suikergehalte wordt toch naar beneden gehaald. We houden minder en minder van dat extreme suikerachtige. Een vleugje zout doet wonderen.’’
Trek in zeezout-karamel gekregen? In onderstaande video zie je hoe je een chocoladetaart met karamel-zeezout maakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.
-
PREMIUM
De troost van comfortfood: hierom is kaas, ijs of pizza een ‘knuffel voor je ziel’
Zit je weleens met een pot Ben & Jerry’s op schoot op de bank? Als we een zware tijd hebben, warmen we ons graag aan comfortfood. Maar helpt het ook echt? En is het aantal calorieën recht evenredig aan de troost die het biedt? -
PREMIUM
Koken & eten Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
Voorraadkast puilen vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.