Hoe koop je veilig bij de supermarkt of een afhaalrestaurant? Een viroloog geeft tips
VideoHoe doe je veilig boodschappen bij de supermarkt tijdens de coronacrisis? En hoe veilig zijn de alternatieven, zoals afhaalmaaltijden en leveringen aan huis? De Vlaamse viroloog Marc van Ranst ging met VTM Nieuws naar de supermarkt en geeft tips.
Delen per e-mail
Supermarkten hebben allerlei maatregelen genomen om het boodschappen doen voor de klanten zo veilig mogelijk te maken: er zijn schermen bij de kassa, klanten moeten een winkelwagen gebruiken en caissières dragen handschoentjes.
Hoe groot is het risico nu nog in winkels? ,,Het coronavirus verspreidt zich als een besmette persoon kleine druppeltjes in de lucht hoest", legt viroloog Marc van Ranst uit. ,,Adem je deze druppeltjes in, of raak je een oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op je gezicht terecht, dan kun je mogelijk besmet raken. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in.’’
Dat is volgens Van Ranst de reden waarom supermarkten soms maar een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnenlaten. ,,Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken en verplaatsen, kun je het beste nog een paar extra maatregelen handhaven om besmetting via de producten te voorkomen”, aldus Van Ranst.
Tips
Van Ranst geeft de volgende tips:
• Was je handen grondig met zeep en water voor én na het winkelen.
• Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig mogelijk aan en voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt tijdens het winkelen.
• Maak gebruik van contactloos betalen.
Tips voor thuis
Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus doorgegeven wordt via voeding en de ingrediënten koken of bakken doodt het virus. Maar verpakkingen zijn mogelijk wel aangeraakt door anderen. Hoewel voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen risico met zich meedragen, kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen:
• Was niet-verpakte verse producten grondig onder stromend water en laat ze daarna drogen.
• Laat verpakte producten 72 uur staan voordat je ze gebruikt of maak de verpakking schoon met water en zeep of verdund bleekmiddel.
Eten bestellen
Omdat je met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis over het algemeen minder risico in dan een bezoek aan de supermarkt. Een mogelijke besmetting kan enkel van de verpakking komen, of van de bezorger.
De meeste thuisleverdiensten houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat betekent dat de bezorger de bestelling op de grond neerzet, aanbelt en vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Een handtekening zetten voor ontvangst is niet meer nodig.
Voor de zekerheid kun je met een briefje op de deur duidelijk maken dat je de levering graag contactloos ontvangt.
Eten afhalen
Omdat ze geen klanten meer kunnen ontvangen, zijn veel restaurants met afhaalmaaltijden gestart. Restaurantkeukens hanteren doorgaans een strikte hygiëne, dus is de kans om hier besmet te raken beperkt. Het risico schuilt vooral in de aanwezigheid van andere klanten, aldus Van Ranst. Afstand houden is hier dus weer de boodschap.
Het risico op besmetting via de verpakking kan vermeden worden door de inhoud – met een vork of lepel, niet met je handen – in een schoon bord te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en je handen grondig te wassen.
Op Twitter laat Van Ranst zich ook niet onbetuigd. Hij roept wielrenners op een beetje hygiënisch te fietsen.
Het ouderenuurtje bij supermarkten bevalt veel ouderen wel, zie je in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
PREMIUM
Bij Bavaria stroomt nu de handgel uit de kranen: ‘Iedereen werkt mee, een actie uit het hart’
De Nederlandse bierdrinker neemt het ervan: nu hij thuiszit, schakelt hij over naar speciaalbiertjes. De brouwerijen schakelen echter ook over. Met Bavaria voorop produceren ze nu hand-alcohol en vloerontsmetter. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
Video
NIEUWE SERIE - Koken met Blik: ‘Koken uit de voorraadkast maakt je creatief’
Als we toch moeten thuisblijven en niet mogen hamsteren, dan moeten we de voorraadkast en de vriezer maar plunderen. Danny Jansen laat in tien afleveringen van Koken met Blik zien hoe je lekker kookt met van alles dat je al in huis hebt. In deze eerste aflevering maakt hij een ovenschotel met nacho’s. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?