Volledig scherm
© Shutterstock

Hoe laat je ’s avonds eet heeft géén invloed op je gewicht, en andere mythes doorgeprikt

TestNederlanders scoren een dikke onvoldoende als het gaat om het doorprikken van mythes over voeding. Zo weten veel mensen niet welke producten de meeste calorieën bevatten en wat superfoods zijn. Bij een online enquête over voedingsmythes scoorden Nederlanders gemiddeld een 3,6 (op 10).

,,We zijn veel bezig met ons eten, maar die aandacht leidt niet tot meer kennis over ons voedsel’’, constateert hoofdonderzoeker Hans Verhoeven van het Vlaamse onderzoeksbureau iVox.

Ook een eerdere soortgelijke steekproef onder Belgen leverde een onvoldoende op. Een hardnekkige mythe is bijvoorbeeld dat het tijdstip waarop men eet van invloed is op het lichaamsgewicht. Terwijl dat niet uitmaakt.

De steekproef is uitgevoerd onder duizend Nederlanders, representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het rangschikken van verschillende producten op suikergehalte, blijkt voor veel mensen lastig. Verhoeven is niet verbaasd dat Nederlanders een onvoldoende scoren. ,,Als consument krijg je zoveel verschillende beweringen te horen over eten, die vaak tegenstrijdig zijn. Het is moeilijk feiten van nepnieuws te onderscheiden’’, vindt hij.  

Test

Prik jij de voedingsmythes beter door dan gemiddeld Nederland? Vul hieronder de test in, en je weet het. Let op, er loopt een klok mee, wacht niet te lang met antwoord geven!

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen