Hoe lang duurt het aspergeseizoen nog?
Het aspergeseizoen is in volle gang. We kunnen dus weer genieten van ‘het witte goud’. De asperge is één van de laatste echte Nederlandse seizoensgroenten. Al zijn ze het hele jaar door in pot te verkrijgen, verse asperges zijn toch het lekkerst. Hoe lang het seizoen precies nog duurt, lees je hieronder.
Wanneer is het aspergeseizoen in 2022?
Traditioneel loopt het aspergeseizoen van eind april tot de feestdag Sint Jan, op 24 juni. De dag waarop het seizoen precies begint, is afhankelijk van het weer en de temperatuur in februari en maart. Tegenwoordig groeien asperges ook in kassen, waardoor de witte stengels al vanaf begin februari geteeld kunnen worden en je ze dus ook al eerder in de winkel kunt vinden.
Tot wanneer is het aspergeseizoen aan de gang?
Vanaf 24 juni zullen de asperges niet meer volop verkrijgbaar zijn. Deze dag valt op de feestdag Sint Jan, vlak na de langste dag van het jaar. Na deze dag wordt het aantal zonuren op een dag weer minder en worden de dagen dus korter. Dat is niet in het voordeel van de aspergeplant. Na het oogsten van de asperges hebben de planten een tijdje rust nodig om boven de grond te groeien en daarmee weer op sterkte te komen. Dit gaat langzamer dan in de voorgaande maanden, omdat de planten minder zonlicht krijgen. Als telers de plant dus na 24 juni met rust laten en stoppen met het steken, is de kans op een succesvolle oogst een jaar later veel groter. Doe je dit niet, dan heeft de plant in het volgende jaar niet voldoende reserves opgebouwd. Dat deze dag tegelijk valt met het feest van Sint Jan heeft verder niets met de katholieke kerk te maken, het maakt de einddatum van het seizoen alleen makkelijker te onthouden.
Eet je wel graag asperges maar weet je niet goed hoe je ze moet bereiden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten van het witte goud. Of als je de traditionele bereiding, met beenham, gesmolten boter, ei en aardappelen een beetje zat bent, dan kun je in dit artikel meer recepten met asperges vinden.
Als je niet zo'n fan bent van de textuur van de stengels, dan is deze romige soep misschien wat voor jou.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nachtvorst op komst: fruitkweker kijkt liever niet naar buienradar en aspergeteler hoopt op paasoogst
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMzes vragen22
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
UPDATE
Koningin onder de groenten koninklijk vervoerd
ETTEN-LEUR - De ‘koningin onder de groenten’ worden ze wel genoemd en dus werd het eerste kistje asperges woensdagmiddag koninklijk opgehaald bij kweker Gilbert Sweep aan de Zandspui. -
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media.
-
Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich?
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Duitsers moeten steeds minder hebben van hun oer-eigen worst
De toekomst van de oer-Duitse curryworst is in gevaar. Op bijna iedere hoek van de straat is de lekkernij te verkrijgen, maar Duitsers eten steeds minder vlees. Worstenverkopers zien verkopen dalen: ‘Ik zou vegetarische worsten verkopen, als ik nu opnieuw zou beginnen.’